ANAF încearcă în continuare să bage în insolvenţă Asociaţiile de Proprietari. Şanse minime ca statul să recupereze banii
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi continuă procesul cu una dintre Asociaţiile de Proprietari din Botoşani, căreia i-a cerut în luna mai insolvenţa, urmare a unor debite nerecuperate. După ce, pe 11 noiembrie, Tribunalul Botoşani a respins cererea Fiscului, pledând în favoarea Asociaţiei de Proprietari nr. 71 din Botoşani, instituţia a apelat la singura cale de atac disponibilă, astfel că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Suceava. Momentan, nu s-a acordat însă termen în acest proces, potrivit portalului instanţelor de judecată.
Aceeaşi soartă au avut-o şi alte dosare prin care Fiscul cerea intrarea în insolvenţă a Asociaţiilor de Proprietari nr 52, 6, 53, 18, 55 din Botoşani. Judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis însă, la începutul acestei luni, să respingă definitiv apelurile, ca nefondate.
Citeşte şi Premieră în România: ANAF cere insolvenţa asociaţiilor de proprietari
Amintim că, în luna mai a acestui an, Administraţia Finanţelor Publice Botoşani încerca, în premieră pentru o autoritate fiscală din România, să recupereze banii datoraţi de mai multe Asociaţii de Proprietari din Municipiu prin procedura insolvenţei. Au cerut atunci judecătorilor Tribunalului Botoşani intrarea în insolvenţă a patru Asociaţii, după care numărul acestora a crescut la şase.
Iniţial, într-unul din cazuri (Asociaţia de Proprietari nr. 55) instanţa s-a pronunţat în favoarea Asociaţiei de Proprietari. Decizia a fost însă atacată cu apel, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Suceava, care a dat o decizie definitivă în favoarea Asociaţiei de Proprietari. „Respinge apelul ca nefondat. Definitivă”, este soluţia pe scurt a judecătorilor Curţii de Apel, potrivit portalului instanţelor de judecată.
După cum scria anterior ECONOMICA.NET AICI, din datele AJFP Botoşani, Asociaţia de Proprietari nr. 55 acumulase la acea vreme debite în valoare de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, Asociaţiile de proprietari sunt obligate să plătească impozit pe salariu pentru preşedintele asociaţiei de proprietari, cenzori sau alte persoane. Aceasta întrucât remuneraţiile sau indemnizaţiile primite de aceştia de la Asociaţie în baza contractului de mandat sunt venituri asimilate salariilor pentru care impozitul se determină potrivit art. 57 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt următoarele: CAS (10,5% şi 15,8%); CASS (5,5% şi 5,2%) ; 0,15 – 0,85% cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Asociaţia nu trebuie să plătească însă contribuţia de şomaj pentru angajaţi.