ANAF: Din 2015 va rămâne un singur organ fiscal cu competenţă judeţeană pentru administrare fiscală
„În Codul de Procedură Fiscală se defineşte noţiunea de «organ fiscal», noi am încercat prin reorganizare să nu ne atingem, pe cât posibil, de organe fiscale şi ele să continue să existe, cu câteva excepţii foarte puţin importante. Am păstrat aceleaşi organe fiscale şi vor continua să existe până în 2015, când estimăm că vom reduce în continuare prezenţa serviciilor fiscale municipale, orăşeneşti şi comunale. Practic la acel moment vom rămâne cu un singur organ fiscal cu competenţă judeţeană la nivel de judeţ, din punct de vedere al administrării fiscale, cei care se ocupă cu primirea declaraţiilor, înregistrare sau rambursarea de TVA”, a declarat joi secretarul general al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Octavian Deaconu, la o conferinţă organizată de compania de consultanţă şi audit PwC pe tema reorganizării Fiscului.
El a arătat că, în ceea ce priveşte inspecţia fiscală, competenţa este unificată la nivel de judeţ de mai mulţi ani, existând un singur organ de inspecţie fiscală. Această structură funcţionează şi în prezent, însă pentru contribuabilii mijlocii există de acum încolo o structură dedicată, cu câteva servicii de inspecţie care efectuează numai verificări pe acest segment de contribuabili din judeţul respectiv.
Deaconu a explicat că au existat cazuri în care, inclusiv la ultima reorganizare a instituţiei, s-a redus prezenţa fiscală în localităţi foarte mici, la nivelul comunelor, motivată şi de reducerea prezenţei prin trezorerii în acele puncte.
„Evident, e o chestiune de eficienţă, nu ne permitem din punct de vedere al bugetului să menţinem servicii fiscale în localităţi extrem de mici, unde numărul de contribuabili şi venituri colectate sunt foarte reduse. (…) La Bucureşti, dată fiind dimensiunea unui sector, ea e comparabilă cu a unui judeţ, deci asimilăm administraţia fiscală a unui sector cu cea a unui judeţ”, a menţionat reprezentantul ANAF.