ANAF elimină şapte tipuri de documente din Declaraţia 088

Economica.net
16 06. 2016
getimage_28313900

‘Agenţia Naţională de Administrare Fiscală continuă simplificarea Declaraţiei 088 prin diminuarea numărului de întrebări şi eliminarea obligaţiei de a anexa şapte tipuri de documente: act privind sediul social, act privind sediul secundar, act privind domiciliul fiscal, contract de muncă, adeverinţă de venit, extras de cont şi diplomă de studii. Încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor şi facilitarea declarării situaţiilor de insolvenţă accentuează caracterul simplificat al noii Declaraţii 088. Astfel, dacă în prezent formularul conţine 20 întrebări şi este necesară anexarea a 11 tipuri de documente în total, începând cu 1 iulie 2016 Declaraţia 088 va avea 13 întrebări, fiind necesară anexarea a doar patru tipuri de documente în total’, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, un aspect important este că informaţiile rezultate din Declaraţia 088 sunt analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA.

‘ANAF a publicat în 11 mai proiectul iniţial al Declaraţiei 088, iar consultările cu reprezentanţii mediului de afaceri au continuat. ANAF a intensificat procesul de soluţionare a problemelor tehnice, care blocau schimbul interinstituţional de informaţii, şi va publica proiectul actualizat în baza acestor consultări. În prezent, se analizează modalitatea tehnică a reducerii numărului declaraţiilor prin preluarea informaţiilor din D088 şi în alte declaraţii şi formulare obligatorii’, menţionează ANAF.

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, declara, recent, că formularul de înregistrare în scop de TVA (088) îşi va menţine intactă utilitatea, dar va deveni mai puţin antipatic şi mai uşor de folosit.

‘Ne-am străduit cu vedeta negativă a formularisticii pe care o administrează ANAF – anume Formularul 088 (‘Declaraţia pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA’ – n. r.). Este un formular care a atras multe antipatii datorită cantităţii administrative sau documentare, cantităţii de documente pe care o necesită atunci când el este solicitat de Administraţia Fiscală. De câteva luni ne aflăm în evaluări, reevaluări şi redimensionări, în sensul diminuării acestei sarcini administrative. Ideea este că, în paşi concreţi, se află deja de aproape o lună pe site-ul ANAF o nouă variantă de formular la secţiunea transparenţă decizională. Acea variantă care putem să spunem că este iniţială în ce priveşte modificările prevedea anumite simplificări’, a spus Doroş.