Premieră în România: ANAF cere insolvenţa asociaţiilor de proprietari

22 07. 2015
bani_0597783365_86718100

Şase Asociaţii de proprietari din Botoşani riscă să intre în insolvenţă sau chiar în faliment, după ce Administraţia Finanţelor Publice Locale a solicitat Tribunalului Botoşani intrarea acestora în insolvenţă,  potrivit portalului oficial al instanţelor de judecată. Primele procese cu Asociaţiile de Proprietari au fost înregistrate pe 27 mai anul curent, când AJFP Botoşani a deschis patru dosare de insolvenţă. 

O primă soluţie

În unul din cazuri instanţa s-a pronunţat deja în favoarea Asociaţiei de Prorprietari. Decizia a fost însă atacată cu apel, ce urmează a fi judecat. Instanţa „admite contestaţia debitoarei (Asociaţia de proprietari nr 55 Botoşani n.red). Respinge cererea formulată de către creditoare (DGRFP Iaşi-AJFP Botoşani n.red)”, se arată pe portalul instanţelor de judecată. Decizia Tribunalului datează din 30 iunie 2015, iar procesul, care are ca obiect deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă la cererea creditorului, a fost înregistrat la începutul lunii iunie.

Din datele AJFP Botoşani, Asociaţia de Proprietari nr 55 din Botoşani a acumulat debite în valoare de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei. 

Cum este posibil să bagi o Asociaţie de proprietari în insolvenţă

AJFPB şi-a motivat cererea prin faptul că Asociaţia de Proprietari 55 figurează în evidenţele fiscale cu obligaţii de plată în valoare totală de 43.882 de lei pe care nu i-a putut recupera nici după ce a emis titluri executorii, a comunicat somaţii şi a poprit conturile Asociaţiei. Agenţia a precizat, de asemenea, că sunt întrunite condiţiile din legea Insolvenţei (art 5 pct. 72 din Legea 85/2014), obligaţiile debitoarei fiind certe, lichide şi exigibile.

Asociaţia a solicitat însă respingerea cererii formulată de AJFPB motivând că dispoziţiile Legii insolvenţei (85/2014) sunt aplicate numai persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi economice. În schimb, debitoarei (Asociaţia de Proprietari) îi sunt aplicabile dispoziţiile unei alte Legi (230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociatiilor de proprietari) care prevăd expres că asociaţiile de proprietari reprezintă asocieri autonome, non profit şi nu desfăşoară activităţi economice, având drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune.

Ce spune instanţa de judecată

Instanţa de judecată a dat dreptate Asociaţiei de Proprietari, dar decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. „Procedurile reglementate de legea insolvenţei (art 3 Legea 85/2014) se aplică profesioniştilor, astfel cum sunt definite la art 3 alin 2 Cod Civil, cu executarea celor care execută profesii liberale precum precum şi a celor cu privire la care se prevăd dispoziţii speciale în ceea ce priveşte regimul insolvenţei lor (…). Este de remarcat că, faţă de cele spuse, Asociaţia de Proprietari s-ar încadra în dispoziţiile art. 3, alin. 1 din Legea nr 85/2014 doar că trebuie reţinut că aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietate sunt reglementate de o lege specială, fiind exceptată astfel de la dispoziţiile Legii 85/2014 (…) De altfel, cererea este lipsită de finalitate odată ce existenţa, înfiinţarea asociaţiei este obligatorie iar, din înscrisurile depuse la dosar, asociaţia nu deţine bunuri sau capital social ce ar putea face obiectul executărio în cadrul procedurii colective pentru acoperirea pasivului”, se arată în motivarea instanţei.

Ce taxe plătesc Asociaţiile la ANAF

Potrivit legislaţiei în vigoare, Asociaţiile de proprietari sunt obligate să plătească impozit pe salariu pentru preşedintele asociaţiei de proprietari, cenzori sau alte persoane. Aceasta întrucât remuneraţiilor sau indemnizaţiilor primite de aceştia de la Asociaţie în baza contractului de mandat sunt venituri asimilate salariilor pentru care impozitul se determină potrivit art. 57 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt urmatoarele: CAS (10,5% şi 15,8%); CASS (5,5% şi 5,2%) ; 0,15 – 0,85% cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Asociaţia nu trebuie să plătească însă contribuţia de şomaj pentru angajaţi.

Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care asociaţia angajează personal de serviciu cu contract individual de muncă cu timp normal sau cu timp parţial.

Asociaţia are obligaţia sa completeze formularul 010 pentru înregistrarea în vectorul fiscal a impozitului pe venituri din salarii şi a contribuţiilor sociale.

Asociaţiile de proprietari sunt datoare, de asemenea, să plătească impozit pe profit (16%) în cazul în care obţin venituri din activităţi economice pe care nu le folosesc pentru înbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii. Asociatiile de proprietari sunt însă scutite de la plata impozitului pe profit dacă veniturile obţinute din activităţi economice sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficientei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune (conform art. 15 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal).

Surse din cadrul ANAF au declarat pentru ECONOMICA.NET faptul că aceasta este o practică locală, iar procedeul nu se va extinde la nivel naţional.