ANAF preia activitatea Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare

Economica.net
27 06. 2013
anaf_31243300_34742600

 „Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Executivului.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că Executivul urmează să adopte OUG privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

„Astăzi adoptăm actul normativ, ordonanţa de urgenţă privind restructurarea şi reorganizarea ANAF-ului. Este un obiectiv fundamental pentru guvernare şi anume dinamizarea, eficientizarea nu doar a colectării veniturilor bugetului, dar mai ales combaterea evaziunii fiscale. Toată lumea vorbeşte, de 20 de ani, de evaziune fiscală. Cu deciziile importante, radicale, pe care le luăm astăzi, putem să spunem că începem nu doar să vorbim, ci şi să facem în această bătălie, care va fi una din cele mai importante pe care le avem de dat în anii care urmează, construcţia unei direcţii anti-fraude cu largi atribuţii, inclusiv sub supravegherea Parchetului de Cercetare Penală, cu sancţiuni foarte dure, cu un mod clar de selecţie şi proceduri rapide de recuperare a prejudiciilor – reprezintă, din punctul meu de vedere, lucruri foarte importante şi necesare şi care trebuie să producă efecte în perioada următoare”, a spus primul-ministru.

Potrivit proiectului de OUG, publicat la începutul lunii iunie pe site-ul Ministerului Finanţelor, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.

Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală.