ANAF propune actualizarea procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole
‘Prin prezentul proiect de ordin se propune actualizarea procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, în condiţiile prevăzute la art. 106 alin. (5) şi (6) din Codul fiscal, precum şi aprobarea modelului şi conţinutului următoarelor formulare, utilizate în aplicarea procedurii de reducere a normei de venit: ‘Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale’, ‘Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor’, ‘Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit’, ‘Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit’ şi ‘Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit’, cod 14.13.02.13/r.c.’, se arată în comunicat.
Potrivit art. 106 alin. (7) din Codul fiscal, procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, se stabileşte prin ordin al preşedintelui ANAF, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
‘Având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2016, au intrat în vigoare dispoziţiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, a fost necesară adaptarea corespunzătoare a procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2204/2015’, informează ANAF.
Prin procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, se reglementează aspecte privind detalierea condiţiilor care trebuie să fie îndeplinite de contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole pentru a beneficia de facilitatea prevăzută de lege, modalitatea de constatare a pagubelor înregistrate de producţia vegetală/animală şi stabilirea pierderii, modalitatea de reducere a venitului net anual.
Actualizarea procedurii priveşte, în principal, actualizarea temeiului de drept şi a unor referinţe legislative, actualizarea condiţiilor în care contribuabilii pot beneficia de reducerea normei de venit, potrivit art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 şi actualizarea componenţei comisiei care constată pagubele şi evaluează pierderile din producţia agricolă.