ANAF propune modificarea unor declaraţii de înregistrare fiscală privind plata impozitului specific

Economica.net
20 01. 2017
anaf_fisc_65664200

Impozitul specific pentru firmele din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante şi cafenele), este reglementat de Legea 170/2016, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Acest impozit nu ţine cont de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului, ci este calculat în funcţie de variabile precum numărul locurilor de cazare sau mărimea spaţiului alocat activităţii.

Conform acestei legi, sunt obligate la plata acestui impozit persoanele juridice care, la data de 31 decembrie a anului trecut, aveau înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzãtoare codurilor CAEN din lege şi, în plus, nu se află în lichidare.

Codurile CAEN vizează, în principal, unităţile de cazare, parcuri pentru rulote şi campinguri, restaurante, catering, restaurante şi baruri.

Totodată, printr-un ordin din 2015 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost acordată direcţiei din Bucureşti competenţa de administrare a unor categorii de contribuabili nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent.

Având în vedere prevederile legale mentionate, prin acest proiect de ordin, ANAF propune completarea obligaţiilor declarative înscrise în vectorul fiscal cu impozitul specific şi completarea secţiunii privind vectorul fiscal în formularul 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia, cu obligaţia declarativă privind impozitul specific.

Totodată, Fiscul propune completarea secţiunii „Alte date despre contribuabil” în formularul 015 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care nu au sediu permanent în România”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia, cu caseta „Obligaţii fiscale potrivit art. 38 din Codul fiscal”.

ANAF vrea, în plus, şi completarea secţiunii „Date privind activitatea desfãşurată” în formularul 030 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia, cu caseta „Transferul titlurilor de valoare”.