De la ultima apariţie publică a preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu, pe acest subiect, propunerile de natură să asigure o protecţie suficientă creditorului bugetar, formulate de instituţie în cadrul dezbaterilor comisiilor parlamentare, au fost luate în considerare în forma amendată a proiectului de act normativ”, transmite instituţia, printr-un comunicat .
Noul Cod al Insolvenţei reprezintă, din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, un pas înainte în satisfacerea dorinţei debitorilor, ca mijloc de reinserţie economică a acestora, cât şi un instrument mai eficient pentru ANAF, pentru recuperarea creanţelor bugetare.
Premierul Victor Ponta a afirmat marți că noua lege a insolvenţei trebuie să permită firmelor să se restructureze şi să îşi plătească datoriile pentru a se relansa, dar şi să-i combată pe „băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe”.
El a arătat că firmele care nu îşi achită taxele au creat impresia că „fraierii plătesc taxe şi impozite, iar deştepţii intră în insolvenţă, îşi cumpără televiziuni, îşi cumpără oameni politici şi nu dau niciodată bani la stat pentru taxe şi impozite”.
„Ideea de a avea, în baza unei legi a insolvenţei, un sprijin pentru cei corecţi, care plătesc taxe, salarii, muncesc în fiecare zi şi o lege prin care să-i combatem pe băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe cred că e un pas foarte important”, a conchis Ponta.
Noul Cod al Insolvenţei trebuia sa intre în vigoare pe 25 octombrie, dar, atunci, a fost declarat neconstituţional.