ANAF va emite în curând ordinul pentru realizarea formularului cu informațiile pe care trebuie să le dea firmele de curierat despre clienți

20 05. 2022
curier

„Legat de acest subiect dezbătut într-adevăr intens ieri, haideţi să recunoaştem un lucru: comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistem online. Probabil fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţie fiscală am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi, culmea, când căutăm acel expeditor constatăm că nu există sau există, dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online. Ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi-l înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs este ‘la negru’. Cum poţi tu, ca ANAF, să identifici pe aceşti oameni şi să îi opreşti, decât având acces la nişte informaţii. Singura variantă este doar prin această declaraţie, care urmează să fie adoptată prin ordin al preşedintelui ANAF, prin care firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Potrivit acestuia, pentru a emite ordinul, trebuie creat un program informatic, trebuie gândit un formular, care să poată fi scanat şi pus în Spaţiul Privat Virtual. După aceşti paşi poate fi emis ordinul.

„Sper ca ordinul să fie emis foarte repede, pentru că fenomenul acesta se întâmplă în continuare. Dacă îmi spuneţi să spun 30, 45 de zile, nu aş vrea să arunc o asemenea cifră pentru că nu este corect. Dar într-un timp foarte scurt vom emite acest ordin de preşedinte al ANAF, mergând în acelaşi timp cu cei de la CNIF (Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare – n. r.) ca să ne facă programul şi să găsim şi varianta unui formular inteligent, care să fie cât mai uşor, cât mai facil de completat, pentru că de fapt aceste firme de curierat ne ajută şi dacă ei ne ajută este normal ca şi noi să încercăm să le oferim o variantă care să fie cât mai simplă de folosit”, a susţinut Heiuş.

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce au plătit ramburs produsele comandate online, conform unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă aprobată pe 18 mai de Guvern cu privire la facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Citește și: