„Reticenţa pe care preşedintele SUA, Donald Trump, o manifestă constant în a spune ceva negativ despre Rusia este atât de frapantă încât James Clapper, un fost director al Serviciului naţional de informaţii din SUA, a afirmat la un moment dat că Vladimir Putin îl conduce pe Donald Trump ca şi cum ar fi «un instrument» al agenţiilor secrete ruse. Poate că este. Dar, dacă aş fi cetăţean rus, eu aş adresa următoarea întrebare: Este Vladimir Putin agent al SUA?”, scrie editorialistul Thomas L. Friedman într-un articol publicat în cotidianul The New York Times, potrivit Mediafax.
„De ce? Deoarece Vladimir Putin a adoptat în ultimii ani atât de multe acţiuni care au contribuit la slăbirea economiei şi a bazei capitalului uman din Rusia încât apare întrebarea dacă nu cumva este plătit în secret de Agenţia Centrală pentru Informaţii din SUA. Începând din 2007 sau 2008, Vladimir Putin pare să fi decis că reconstrucţia Rusiei prin stimularea uriaşului talent al capitalului uman şi prin consolidarea statului de drept ar fi fost prea dificilă, deoarece ar fi necesitat împărţirea puterii, organizarea de alegeri reale şi competitive şi construirea unei economii diversificate, bazată pe inovaţie. În schimb, Putin a hotărât să caute demnitatea Rusiei în locuri greşite: în exploatarea resurselor de petrol şi gaz, nu a abilităţilor cetăţenilor; în consolidarea armatei ruse, nu a statului de drept; în îmbogăţirea proprie şi a cercului propriu de oligarhi (…)”, explică editorialistul NYT.
Cotidianul Les Echos, principala publicaţie economică din Franţa, l-a citat recent pe un expert în domeniul tehnologiei informaţionale care observa că „firma Microsoft înregistrează singură mai multe mărci decât întreaga Rusie!”. Nu doar că piaţa tehnologică rusă este slabă, „corupţia din sistemul judiciar îngreunează apărarea unui caz într-o instanţă judiciară dacă cineva sustrage un proiect de succes al unei firme din domeniul tehnologiilor inovatoare”, comenta Les Echos.