„Această estimare (privind menţinerea ratei dobânzii – n.r.) aparţine tuturor persoanelor care au răspuns la sondaj. Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate în luna august, atât pentru lei, cât şi pentru valută. Restul participanţilor estimează reduceri ale acestora. Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% până la finalul anului 2012, numărul participanţilor la sondaj care văd o relaxare a politicii monetare pe această cale fiind în creştere faţă de sondajul anterior. Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea fi nemodificate până la finalul anului 2012”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Potrivit sondajului AAFBR, anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobânzii de politică monetară la 5% şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei până la nivelul de 10% în luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea rămâne la nivelul de 20% şi în luna decembrie 2013.
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, astfel că acum dobânda cheie este la minimul istoric. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Concomitent a încetat scăderea randamentelor cerute la licitaţiile organizate de Finanţe pentru vânzare de titluri de stat.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de
administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.