Analişti: China bate SUA pe inteligenţă artificială până în 2030

Inteligența artificială are potențialul de a transforma multe industrii: autoturismele care se conduc singure, recunoașterea facială care sporește securitatea sau sistemele care ar putea detecta cancerul mai bine decât un medic.
Lidia Neagu - mie, 09 ian. 2019, 19:39
Analişti: China bate SUA pe inteligenţă artificială până în 2030

Analiştii estimează că PIB-ul global va crește până în 2030 cu 14% datorită implementării AI, potrivit PwC. Dezvoltarea tehnologiei în deceniul următor va adăuga 15.700 de miliarde de dolari la PIB-ul global, China estimând că va prelua 7.000 de miliarde de dolari, iar America de Nord – 3.700 de miliarde de dolari, potrivit raportului. Cifra va reprezenta 70% din impactul economic pe care inteligenţa artificială îl va avea la nivel global. În acelaşi timp, Europa şi Asia de Sud-Est vor avea o creştere economică de 3.400 de miliarde de dolari până în 2030.

„Datele sunt noul petrol, astfel că China este noua Arabie Saudită”, a declarat pentru CNBC, Kai-Fu Lee, venture capitalist și autor al cărţii „Superputerea AI: China, Silicon Valley și Noua Ordine Mondială”.

„Dacă măsurați succesul prin cercetările din domeniul AI – articole de cercetare de bază publicate, excelența cercetării – SUA este și va continua să conducă pentru următorul deceniu”, a spus el. „Dar dacă măsurați după valoarea creată, capitalizarea pe piață, numărul utilizatorilor şi mărimea veniturilor, China este probabil deja înainte”.

Lee a spus că AI ar putea înlocui 40 până la 50% din toate locurile de muncă din SUA în următorii 15 ani.

Planul de dezvoltare al Chinei

Dezvoltarea AI a atins un moment simbolic în mai 2017, în timpul unui meci de Go, considerat a fi cel mai complex joc din lume. Ke Jie, un jucător chinez cunoscut drept cel mai bun din lume, a concurat împotriva unui super computer de la compania mamă a Google, Alphabet, într-un meci de trei seturi. Tânărul jucător profesionist a pierdut toate cele trei jocuri.

La mai puțin de două luni după înfrângere, guvernul Chinei a anunțat planurile sale ambițioase de a-și construi capabilitățile de AI, în care își propune să creeze „un nou plan de dezvoltare a inteligenței artificiale”.

Planul este împărțit în trei puncte de referință: să țină pasul cu tehnologiile AI până în 2020, să atingă progresele realizate de AI până în 2025 și să fie lider mondial în AI până în 2030.

Citeşte şi: Investiţiile în Internet of Things vor depăşi 745 miliarde de dolari în acest an

În 2017, investitorii chinezi de capital de risc au transferat sume record de bani în AI, care reprezintă până la 48% din totalul finanțărilor AI la nivel global.

Începând cu anul 2008, start-up-urile chineze au strâns 4,9 miliarde de dolari, constituind doar 19 investiții, în timp ce omologii lor americani au strâns 4,4 miliarde de dolari din 155 de investiții.

Unii critici au spus însă că sectorul suferă de supra-investiţii și și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea industriei de a genera bani.

Datele și reglementările

China are mai multe avantaje atunci când vine vorba de domeniul inteligenței artificiale, dar principalul său atu este accesul companiilor chineze la colecţiile ursiaşe de date.

„China a făcut o treabă fantastică de a trece la o economie fără numerar și când poți plăti cu totul cu telefonul tău, acumulezi o cantitate imensă de date”, a declarat autorul și corespondentul Thomas Friedman pentru CNBC.

„Când puteți obține aceste seturi de date uriașe și apoi să le aplicați inteligența artificială, veți obţine modele de înțelegere mai bune și mai profunde faţă de oricine altcineva și acest lucru cred că va fi un mare avantaj pentru China”.

În plus, China nu are aceleași legi restrictive privind confidenţialitatea datelor ca multe alte ţări, facilitând astfel colectarea datelor de către companii. Guvernul chinez cumpără tehnologii pentru a strânge cantități fără precedent de informații despre cetățenii săi, mai ales dacă luăm în considerare dimensiunea populaţiei din China.

Cursa pentru talente

Cu toate acestea, China nu este încă forța dominantă în lumea AI.

„Inovația continuă să vină din partea Statelor Unite și asta se datorează, evident, unei rețele uriașe de universități care sunt unde se găsesc cei mai talentaţi oameni din lume – nu doar inginerii chinezi care vin în Statele Unite, oamenii de știință, dar și din India și oriunde altundeva”, a declarat pentru CNBC Ben Harburg, managing partner la MSA Capital, la conferinţa de la East Tech West din noiembrie 2018. „Acest avantaj, cel puțin pentru următorii ani, rămâne cu SUA.”

Totuși, Harburg a remarcat seturile mari de date din China și numărul mare de absolvenți ai țării în domeniile STEM.

„China va începe până la urmă să inoveze mult dincolo de SUA, dar îi vor trebui câțiva ani”, a adăugat el.

Între timp, Friedman a spus că goana după AI ar putea să se rezume la politică. Mai exact, la poziția președintelui american Donald Trump privind imigrația.

„Ceea ce a condus cu adevărat economia noastră, ceea ce conduce orice economie, este că am avut un procent mai mare decât orice altă țară cu riscuri ridicate în ceea ce privește oamenii cu un IQ înalt, oameni care încep noi companii și noi afaceri și fac noi descoperiri în domeniul medical şi al ingineriei”, a spus el. 

Strategia președintelui Xi Jinping de a transforma China în cea mai importantă economie a inteligenței artificiale până în 2030 a deschis o cursă a armelor tehnologice cu SUA.

Ambele națiuni investesc miliarde în cercetare, în timp ce cele mai mari companii de tehnologie concurează pentru a lansa noi produse alimentate cu AI. Mizele nu sunt doar recompensa economică a acestui progres tehnologic major, ci și un argument decisiv în modul în care AI va fi reglementată – și de către cine.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 de miliarde de lei pentru demararea lucrărilor de electrificare a liniei de......
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...