Într-un caz rar de victorie a oamenilor în faţa roboţilor, în lupta pentru eficienţa muncii, fabrica aproape complet automatizată a Tesla din Fremont, California, considerată de Musk un avantaj concurenţial, este chiar motivul pentru care compania nu îşi poate extinde rapid producţia, scrie News.ro.
Doi analişti ai Bernstein, Max Warburton şi Toni Sacconaghi, afirmă că roboţii sunt de vină pentru faptul că Tesla nu poate să producă suficient de rapid mult-aşteptatul automobil Model 3 şi că întregul proces este prea ambiţios, riscant şi complicat.
”Tesla a încercat să automatizeze prea mult asamblarea finală. Considerăm că a fost prea ambiţioasă cu automatizarea liniei de producţie a Model 3. Puţini au văzut această linie, dar ştim asta: Tesla a cheltuit mult mai mult decât un producător obişnuit de componente”, au scris aceştia.
Compania a comandat un număr uriaş de roboţi Kuka. Nu a automatizat doar ştanţarea, vopsitoria şi sudura (ca majoritatea producătorilor), ci a încercat să automatizeze asamblarea finală (montarea componentelor).
”Vorbeşte despre liniile finale pe două niveluri, cu roboţi care automatizează secvenţierea pieselor. Aici Tesla pare să se confrunte cu probleme (precum şi în sudarea şi asamblarea bateriilor)”, au arătat analiştii.
Potrivit acestora, cei mai buni producători auto, japonezii, încearcă să limiteze automatizarea ”deoarece este costisitoare şi invers proporţională cu calitatea, din punct de vedere statistic”.
Tesla nu îşi va permite la nesfârşit aceste costuri.
Acţiunile companiei au scăzut cu peste 25% în ultima lună din cauza îngrijorării investitorilor că Tesla nu va reuşi, din nou, să îşi respecte promisiunile referitoare la producţia Model 3. Marţi, agenţia de evaluare financiară Moody’s retrogradat ratingul Tesla, aflat deja în categoria nerecomandată investiţiilor, cu o treaptă, la nivelul B3, citând ”deficienţele semnificative” existente în producţia Model 3.