Analişti: Şansele ca BNR să crească azi dobânda, între 25% şi 40%. Riscul politic şi cel pandemic ar contribui la decizie
„Ne așteptăm ca Banca Națională a României să își mențină rata politicii neschimbată la 1,25% la ședința din 5 octombrie. În opinia noastră, aceasta va fi ultima ședință înainte de începerea ciclului de drumeții, prin urmare, ne așteptăm la o declarație destul de șubredă în urma ședinței Consiliului. De fapt, datorită inflației semnificativ mai mari decât cele estimate, pe de o parte, și instabilității politice, pe de altă parte (care, prin amploare, diminuează consolidarea fiscală), acordăm o probabilitate rezonabilă (25%) ca ciclul de majorare să înceapă în octombrie”, spune Valentin Tătaru, economist şef ING Bank.
La rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, spune că „ne așteptăm ca BNR să rămână în așteptare, invocând incertitudini legate de evoluția pandemiei și impactul economic ulterior, cel puțin asupra sentimentului consumatorilor, cu al patrulea val Covid în plină desfășurare și care depășește deja cele mai pesimiste așteptări. Incertitudinea politică cu votul de neîncredere programat în aceeași zi ar putea fi un argument suplimentar pentru a întârzia strângerea la ședința din noiembrie. În același timp, se așteaptă o mai mare claritate a subvențiilor guvernamentale pentru energie pentru consumatorii vulnerabili și a impactului lor atenuant asupra inflației”.
Economistul precizează că există riscul ca inflaţia să fie mai mare decât se anticipase, din cauza preţurilor la energie, incertitudini politice care ar putea întârzia consolidarea fiscală, deprecierea monedei naţionale etc. Toate aceste riscuri pun presiune suplimentară pe majorarea dobânzii cheie mai devreme. De aceea, „ne așteptăm ca BNR să înceapă ciclul de majorări de dobândă pe 9 noiembrie, deși probabilitatea unei mutări timpurii pe 5 octombrie este semnificativă (aproximativ 40%)”.
Ciprian Dascălu precizează că în funcţie de progresele care vor fi făcute în consolidarea fiscală este foarte probabil să avem încă un pas de majorare a dobânzii cheie în prima parte a anului viitor de 50 de puncte de bază si cu înca 0,5 puncte în ultima parte a anului viitor, până la 2,5%.