Analiştii anticipează intrarea economiei în recesiune şi o creştere anuală sub prognoza FMI

Economia a intrat în recesiune tehnică, întrucât datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scădere succesivă faţă de trimestrul anterior, anticipează analiştii economici, ale căror estimări plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 18:40
Analiştii anticipează intrarea economiei în recesiune şi o creştere anuală sub prognoza FMI

Opiniile analiştilor converg spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimările fiind de -0,2 -0,3%.

Întrucât şi în trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior.

În acelaşi timp, însă, analişti văd un PIB în urcare faţă de trimestrul I de anul trecut, estimările variind între 1 şi 1,4%.

„Creşterea prognozată de noi pe T1 este 1,4% faţă de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipăm o contracţie mai mică de 0,3% a PIB în T1 2012 faţă de T4 2011. Dacă excludem din calcul agricultura, dinamica PIB în T1 2012 faţă de T4 2011 ar putea fi pozitivă. În T1 2012, producţia industrială a fost mai slabă decât am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie şi a cererii mai slabe din zona euro. Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro în T1 2012. Cererea internă a fost motorul creşterii economice în T1 2012, vânzările cu amănuntul peste aşteptări compensând contribuţia negativă a industriei. În acelaşi timp, investiţiile în infrastructură au ajutat sectorul construcţiilor să crească, în ciuda scăderii activitităţii în construcţiile de clădiri”, a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa.

Economistul RBS România, Cătălina Molnar, a explicat că datele publicate până în prezent de Institutul Naţional de Statistică pentru diverse sectoare par să confirme aşteptările de reducere a PIB trimestrial, observându-se o evoluţie negativă a industriei (trimestru la trimestru), o puternică scădere a lucrărilor de construcţii, a serviciilor prestate populaţiei, a vânzărilor şi serviciilor auto şi doar o uşoară creştere a vânzărilor cu amănuntul.

„În termeni anuali, însă, ne asteptam la o creştere de circa 1%, în scădere de la 1,9% în T4 2011, ca urmare a deteriorării activităţii economice pe toate sectoarele. Condiţiile meteo extreme, precum şi deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi”, a adăugat Molnar.

Intrarea în recesiune tehnică este anticipată şi de analiştii BCR, a căror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) şi +1.3% anualizat.

„Consumul gospodăriilor populaţiei a avut, cel mai probabil, o contribuţie pozitivă la creşterea economică, în timp ce industria a fost afectată de comprimarea cererii externe”, argumentează Florin Eugen Şinca, analist BCR.

Analiştii Raiffeisen Bank şi ING Bank opinează, de asemenea, că economia va intra în recesiune tehnică, având o estimare pentru PIB de -0.3% faţă de T4 2011. Raiffeisen vede un avans faţă de primul trimestru din 2011 de 0,8%, în timp ce ING anticipează o creştere de 1,4%.

„Estimările noastre pentru evoluţia activităţii economice în primul trimestru plasează creşterea economică la 1.3% în termeni anuali. Datele macroeconomice disponibile arată o dinamică negativă a exporturilor în primul trimestru al anului, precum şi o încetinire a producţiei industriale. Performanţa slabă a principalelor motoare economice poate fi interpretată şi în context sezonier, ţinând cont de iarna dificilă”, a mai comentat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank.

Pe ansamblul anului, analiştii mizează în majoritate pe un avans al PIB în jur de 1%, cu 0,5 puncte procentuale mai jos decât prognoza Fondului Monetar Internaţional, de 1,5%, şi cu 0,7 puncte sub nivelul estimat de Comisia Naţională de Prognoză, 1,7%.

„Exporturile au fost deja afectate de evoluţia din zona euro, iar în contextul local de deleveraging, creditarea nu avansează, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea băncilor. Este adevărat că nici cererea nu e favorizantă pentru creditare. Singura variantă prin care speram la o creştere mai sustenabilă era de la absorbţia fondurilor UE, care s-a transformat într-o marotă pe care totată lumea o doreşte, dar nu prea se întâmplă. Progresele sunt mult mai slabe decât ne aşteptam”, spune Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

El crede că România are o economie relativ stabilizată, în care echilibrele macro sunt sub control, chiar dacă deficitul de cont curent este peste nivelul din regiune, dar o economie care nu are resurse de creştere.

„Economia nu are combustibil de creştere. Iar acest combustibil este dificil de găsit dacă fluxurile de capital nu mai sunt ce erau odată. Nici nu cred că o să fie mult mai mari prea curând. Trebuie să găsim resursele unde sunt, adică fonduri UE, în primul rând. Fără bani europeni trebuie să ne uităm la sub 2% creştere economică de aici în colo”, a adăugat Dumitru.

Raiffeisen estimează pentru acest an o creştere economică de 0,5%, la doar o treime din cât anticipează FMI.

„Deocamdată, prognoza noastră prevede o accelerare a creşterii PIB în T2 2012 faţă de T1 2012, dar prognoza ar putea fi modificata după ce grupul UniCredit va reduce aşteptările de creştere economică pentru zona euro. De la începutul anului până acum, cererea externă a frânat activitatea economică din România. Creşterea cererii interne va fi sprijinită de majorarea salariilor bugetarilor, dar insuficient pentru a compensa o eventuală recesiune în UE”, a completat Dan Bucşa.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac a arătat că prognoza actuală pentru 2012 este +1.2%, dar va scădea sub 1% dacă Grupul UniCredit va reduce prognoza de creştere economică pentru zona euro.

„O uşoară recesiune în zona euro ar putea însemna o creştere foarte redusă sau chiar stagnare pentru economia României. Principalele riscuri pentru prognoza creşterii PIB vin din zona euro, de la situaţia politică din Grecia şi de la economiile fragile din sudul Europei”, a completat Bucşa.

La o treime din proiecţiile oficiale se plasează şi estimarea de PIB pentru acest an a analiştilor RBS România.

„Pentru întregul an avem o estimare de creştere economică de circa 0,5%, distribuţia pe trimestre reflectând o scădere chiar şi în termeni anuali în trimestrul al treilea, când efectul de bază negativ din agricultură se va situa în punctul maxim”, a comentat Cătălina Molnar.

Analiştii BCR cred că perspectivele pentru următoarele trimestre sunt mai bune faţă de primele trei lui şi se aşteaptă la o revenire a creşterii economice, după majorările salariale din sectorul public şi stabilizarea cererii externe din zona euro.

„Pe ansamblul anului 2012 ne aşteptăm la o creştere economică de 1,2% în condiţiile în care România este una dintre puţinele ţări europene care dispune de spaţiu fiscal pentru acordarea unui stimul economiei”, a conchis Şinca.

Sub nivelul de 1% se mai plasează şi proiecţia de creştere economică a ING Bank, cu un nivel de 0,8% la finele anului, iar în categoria prognozelor „optimiste” se înscrie numai estimarea Credit Europe, care anticipează un avans real al PIB de 2,1%.

„Pentru întreg anul 2012 estimările noastre plasează creşterea economică la 2,1%, susţinută de o uşoară revenire a consumului pe fondul creşterii salariilor în sectorul bugetar şi a unei producţii agricole bune. Principalele riscuri legate de prognoza curentă ţin de materializarea unui scenariu negativ extrem legat de criza datoriilor din zona euro – ieşirea Greciei din zona euro şi posibilele efecte de contagiune”, a explicat Georgiana Constantinescu.

Institutul Naţional de Statistică va publica marţi primele date privind evoluţia PIB în primul trimestru al anului, denumite date estimate (semnal).

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...