În al doilea trimestru al acestui an, România a avut o creștere economică de circa 1,1% , ceea ce a făcut ca avansul pe ansamblul primelor șase luni (semestrul I) să fie de doar 1,7%, cu mult sub așteptările inițiale. Acesta este contextul în care specialiștii ING au decis să își schimbe prognoza anuală pentru 2023.
”Creşterea PIB a fost sub aşteptări în trimestrul doi. Dacă ne uităm la datele de astăzi e clar că economia României încetineşte într-un ritm mai rapid decât aşteptările. Creşterea de 1,7% la şase luni este sub estimările noastre, de 2,3%, care erau deja mai la limita de jos a mediei analiştilor”, transmite un comunicat al ING Bank.
De asemenea, producţia industrială s-a redus cu 2,8%, una dintre cele mai mari scăderi trimestriale în ultima perioadă. Construcţiile îşi pierd de asemenea din viteză, în timp ce cifre uşor mai bune pot fi observate în sectorul serviciilor, unde ar putea exista o creştere trimestrială de 2-3%. Investiţiile şi exporturile nete probabil au contribuit pozitiv la creşterea din al doilea trimestru, se precizează în analiza ING.
”Am avut o prognoză de creştere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023, care a fost valabilă pentru o perioadă lungă. Chiar dacă datele detaliate de la INS, aşteptate pe 7 septembrie, ar putea arunca o lumină diferită asupra dinamicii de creştere a PIB, revizuim prognoza noastră la 1,5%, menţinând totuşi estimările pentru 2024 la 3,7%. În funcţie de rectificarea bugetară aşteptată spre finalul acestei luni, riscurile ar putea fi reduse”, mai spun analiștii băncii olandeze.
Potrivit ING, din perspectiva politicii monetare, creşterea mai scăzută a PIB probabil va compensa previziunile uşor mai ridicate ale inflaţiei şi va conduce la un mediu stabil al ratelor de dobândă pentru restul anului.
”Considerăm că BNR nu ia încă în calcul o schimbare de ton în politica monetară, în ciuda declaraţiilor mai frecvente în acest sens venite de la alte bănci centrale din regiune. Ne menţinem opinia cu privire la o primă tăiere a ratei în primul trimestru al anului 2024, cu o dobândă cheie de 5,5% până la sfârşitul anului 2024”.