Analiştii se aşteaptă ca BCE să majoreze în continuare dobânda azi, cu 0,5%, până la 3%, în ciuda problemelor băncilor europene

15 03. 2023
euro dolar 6758430957658302

„Există mai mulți indicatori care arată că inflația este mai înrădăcinată decât se anticipase inițial. Principalii factori determinanți ai inflației s-au schimbat. În 2022, energia a fost principalul factor care a contribuit la creșterea prețurilor. În 2023, acesta va fi înlocuit de alimente și profit”, arată o analiză macroeconomică a instituţiei financiare.

Un raport intern a BCE, care nu este accesibil publicului, arată că „marjele de profit ale companiilor au crescut mai degrabă decât să se reducă, așa cum ar fi de așteptat atunci când costurile de producție cresc atât de mult”. Acest lucru înseamnă că profiturile corporatiste determină acum inflația mai mult decât salariile. O inflație mai mare pentru mai mult timp acționează în favoarea menținerii unui ciclu de creștere, precizează iBanFirst.

Dar există îngrijorări în legătură cu creșterea economică. PIB-ul zonei euro din trimestrul IV 2022 a fost revizuit în scădere, de la +0,11% la -0,03% pe trimestru, în principal din cauza unei revizuiri bruște a PIB-ului irlandez din trimestrul IV (de la +3,5% la doar +0,3% pe trimestru). În plus, datele privind creditele vor fi probabil slabe. Acest lucru se reflectă deja în așteptările pieței privind rata finală. Săptămâna trecută, rata terminală a oscilat la 4%. Acum a coborât sub 3,75% pentru prima dată din 17 februarie (în principal din cauza eșecului SVB și a potențialelor efecte de propagare asupra creșterii).

Incertitudinea în ceea ce privește politica monetară va rămâne probabil ridicată pe termen mediu. Analiștii sunt de părere că BCE va reafirma că va rămâne dependentă de date, concentrându-se în principal pe datele privind inflația, pe gama de indici de sentiment (PMI), pe noile ediții ale sondajelor BCE (sondajul telefonic pentru companii, sondajele privind așteptările consumatorilor, sondajul privind previziunile profesionale etc.), pe datele primite privind ratele creditelor și ale împrumuturilor bancare și pe informațiile actualizate privind dinamica șomajului și a salariilor.

În funcţie de decizia BCE, raportul euro-dolar se poate schimba, influenţând în principal preţurile la materiile prime. Mai jos aveţi scenariile posibile ale evoluţiei parităţii euro dolar, în funcţie de decizia Băncii Central Europene.

Principalele scenarii înainte de ședința de joi a BCE, potrivit iBanFirst, sunt:

Decizia BCE Impactul pe piață
Dovish scenario Nu există semnale clare despre ce se va întâmpla după ședința din martie EUR/USD: 1.05
Mildly dovish scenario Preferință pentru o serie de majorări de 25 de puncte de bază după luna martie EUR/USD:
Baza de referință iBanFirst BCE semnalează o nouă majorare de 50 de puncte de bază în martie, fără nicio îndrumare reală după aceea. EUR/USD: 1.08-1.09
Hawkish scenario Preferința pentru o serie de majorări de 50 de puncte de bază după luna martie și o reducere mai rapidă a deținerilor de obligațiuni. EUR/USD: > 1.10