Analiștii se așteaptă ca Turcia să-și înrăutățească estimările privind creșterea economică și inflația

Analiştii se aşteaptă ca Turcia să înrăutăţească estimările privind evoluţia economiei şi să revizuiască în creştere previziunile referitoare la inflaţie, în condiţiile în care ţara caută să adopte o cale politică mai realistă şi mai ortodoxă, care, spun analiştii, ar putea testa răbdarea preşedintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 sept. 2023, 17:22
Analiștii se așteaptă ca Turcia să-și înrăutățească estimările privind creșterea economică și inflația

În „programul pe termen mediu” oficialii turci vor prezenta noile prognoze anuale privind economia, inflaţia, şomajul, deficitul de cont curent şi alte măsuri. Analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei spre finalul anului, pe fondul reducerii efectelor măsurilor de stimulare şi ale majorării dobânzilor.

După realegerea sa în mai, Erdogan, confruntat cu probleme economice grave şi epuizarea rezervelor valutare, a numit un nou Cabinet şi un nou guvernator la Banca Centrală a Turciei. Luna trecută, Banca Centrală a Turciei (foto sediul central) a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei.

La cea de-a treia şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 20%.

Lira turcească s-a depreciat cu 25% faţă de dolar, iar rata inflaţiei în Turcia a accelerat mai rapid decât se estima în august, aproape de 59%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere a economiei turce de 2,9% în acest an.

Unii analişti cred că inflaţia ridicată, şomajul şi încetinirea creşterii ar putea testa răbdarea lui Erdogan în privinţa schimbării radicale a politicii economice.

În patru ani, Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei, a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida deprecierii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.

„Există un risc din ce în ce mai ridicat ca Erdogan să-şi piardă răbdarea. Inflaţia va fi la un nivel extrem de ridicat o perioadă lungă de timp, ceea ce va duce la efecte secundare, cum ar fi negocieri salariale”, a apreciat analistul Tatha Ghose de la Commerzbank.

Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să ajungă aproape de 62% până la finalul anului, în pofida politicii monetare agresive.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...