„Valorile proprietăţilor imobiliare din România au continuat să scadă și în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, ale căror preţuri au scăzut cu aproximativ 6% în ultimile 12 luni. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, terenurile agricole și-au continuat aprecierea, creșterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.
Faptul că programul guvernamental Prima Casă nu a făcut distincție între stocul de locuințe noi și cel vechi, coroborat cu faptul că TVA-ul se aplică doar apartamentelor situate în blocurile noi, crescând prețul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii să concureze pe aceleași plaje de preț cu apartamentele construite înainte de 1990. Acest lucru a dus la scăderea ratelor de absorbție a construcțiilor noi, care a determinat scăderea masivă a proiectelor rezidențiale noi”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.
Cu cât au scăzut preţurile la apartamentele vechi
Cea mai mare scădere anuală s-a înregistrat în oraşul Arad, de 7,8%. Preţul mediu al unui mp a fost în semestrul II al lui 2013 de 587 euro. Aradul este urmat de Drobeta Turnu Severin, cu o scădere de 4,1% şi o valoare medie de 626 euro/mp, şi Ploieşti, cu o scădere de 3,9% şi o valoare medie de 748 euro/mp.
Cu cât au scăzut preţurile la apartamentele noi
Apartamentele noi din Deva au înregistrat anul trecut cea mai mare scădere, de 6,2%, ajungând la un nivel mediu de 617 euro/mp. O altă scădere importantă s-a constatat în Timişoara, de 3,2%, iar preţul mediu pe mp este de 927 euro.
„În viitor tendința de scădere a prețurilor se va păstra cel mai probabil și pe termen mediu, în condițiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinați de limitarea finanțării bancare de programul Prima Casă și de veniturile insuficient de ridicate ale potențialilor cumpărători”, a mai declarat Adrian Crivii.