Semnalele încurajatoare cu privire la situația economică a țării au făcut ca piața rezidențială să tindă spre stabilitate, iar în câteva oraşe preţurile au înregistrat mici creşteri, dar doar pe anumite segmente. În Bucureşti, spre exemplu, astfel de mici creşteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor vechi cu o cameră și două camere din zona mediană, dar şi în cazul apartamentelor noi cu 2 camere dn zona semicentrală și mediană.
Cu toate acestea, analiza Darian arată că în ultimele luni s-a înregistrat o scăderere a prețurilor, dar într-un procent din ce în ce mai mic.
Un singur metru pătrat, 3.000 de lei
Apartamentele vechi s-au ieftinit în ultimul an cu sub 1%, dar faţă de anul 2008, acestea sunt cu 40% mai mici. Cea mai mare scădere de preţ în ultimele 12 luni, de 5,6%, s-a înregistrat în Drobeta Turnu Severin, unde un metru pătrat costă 591 euro/mp. A doua cea mai mare scădere s-a înregistrat la Arad, de 4,9%, urmat de oraşele Piteşti şi Piatra Neamţ, cu o scădere de 3,2%. Cu 2,8% s-au ieftinit apartamentele din Bacău, Craiova şi Vaslui.
La polul opus, în Tîrgu-Jiu, preţurile au explodat. În ultimul an s-a înregistrat o creştere de 14%, însă de şase luni încoace preţurile s-au mai domolit şi au început să scadă cu 1,5%. Alte creşteri s-au mai înregistrat în Alba Iulia (3,1%), Sibiu (2,7%), Oradea (1,7%) şi Reşiţa (0,9%).
Românii vor apartamente noi
Analiza mai arată că potenţialii cumpărători îşi orientează atenţia spre apartamentele recent construite, care sunt mai ieftine decât apartamentele vechi, şi care de regulă vin la pachet cu un loc de parcare. Legea pe piaţa rezidenţială o fac în continuare cumpărătorii, care nu mai sunt păcăliţi de proiectele pe hârtie şi vor să ştie mai multe despre materialele de construcţie, dar şi de dotări şi amenajări.
Preţurile la apartamentele noi au scăzut cu 32% de la începutul crizei, iar în ultimele şase luni nu s-au înregistrat variaţii. Astfel, la sfârşitul lui 2014, preţul apartamentelor a ajuns la 776 euro/mp.