În același timp, antreprenorii au simțit potențialul de dezvoltare al afacerii și vizibilitatea oferite de listarea la bursă a companiilor lor. Valul de listări din 2021 a cuprins afaceri din sfera IT-ului, agriculturii, serviciilor, retailului, real estate-ului și producției, și a fost susținut cu optimism de investitori, printr-un grad ridicat de suprasubscriere a ofertelor.
Publicarea rezultatelor financiare și a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performanțelor celor 21 de companii listate pe AeRo și a măsurii în care așteptările investitorilor generate de promisiunile din memorandumurile de listare au fost îndeplinite.
Doar una din trei companii și-a atins profitabilitatea previzionată și 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%. Am remarcat faptul că o companie a realizat în 2021 un profit net dublu față de cel previzionat, în timp ce patru companii (19%) au înregistrat pierdere, deși toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.
43% dintre companii au îndeplinit veniturile previzionate, în timp ce una din cinci nu a atins un grad de realizare de 50% al veniturilor.
Analiză indică discrepanța între așteptările investitorilor și rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă. De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenți de pe bursă locală s-a manifestat înainte de începerea conflictului din Ucraina, pe măsură ce au apărut noi informații despre aceștia. Evoluția lor evidențiază, totodată, aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească: transparență, guvernanță corporativă, pregătirea de bugete realiste și crearea unor departamente financiare solide.
În același timp, observ necesitatea unei selecții riguroase și o diligență aprofundată din partea brokerilor în alegerea viitorilor emitenți, întocmirea documentelor de oferta și stabilirea prețurilor.
Încrederea acționarilor în partenerii cu care colaborează este un element esențial pentru succesul companiei care urmează a fi listată, al societății de brokeraj și pentru dezvoltarea pieței de capital, în ansamblul ei. După cum știm cu toții, încrederea se câștigă greu și se poate pierde foarte ușor.
Piață românească de capital continuă să se dezvolte, iar antreprenorii care decid să își aducă businessul la bursă trebuie ghidați în asimilarea rigorilor pieței de capital, care implică parteneriatul cu actionarii, strategii clare, previziuni realiste și guvernanță corporativă.
Bogdan Vasile, analist de investiții al Evergent Investments, acoperă investițiile private, listările pe Aero și piață principala. Cu un master în Finance & Investments la Rotterdam School of Management, Olanda, Bogdan Vasile are o experiență de peste 10 ani în analiză investițiilor.