Analiză: importurile de gaze din Slovacia, o picătură în ocean pentru necesităţile Ucrainei

Un posibil acord care să permită Slovaciei să livreze Ucrainei gaze naturale în sistem invers are mai degrabă o semnificaţie politică decât să reducă dependenţa Ucrainei de livrările ruseşti, apreciază experţii şi analiştii consultaţi de Reuters.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 11:31
Analiză: importurile de gaze din Slovacia, o picătură în ocean pentru necesităţile Ucrainei

Operatorii gazoductelor din Ucraina şi Slovacia sunt aproape de a semna un acord care să permită Uniunii Europene să livreze gaze naturale Ucrainei via Slovacia. Cu toate acestea, gazele care ar urma să vină din Uniunea Europeană, în sistem invers, reprezintă doar o picătură în ocean pentru acoperirea celor 53 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Ucraina le consum anual.

‘Pe baza numerelor impactul este unul limitat pe termen scurt’, a declarat Graham Freedman, analist la Wood Mackenzie. ‘O legătură suplimentară este un lucru bun dar oferă un sprijin limitat pentru piaţa ucrainean care este destul de mare’, a adăugat Freedman.

Anul trecut, Ucraina a importat aproximativ 40 de miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, care vrea să-şi menţină influenţa asupra fostei republici sovietice.

Autorităţile de la Kiev încearcă să reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti şi în 2012 Ucraina a început să importe gaze din Polonia şi Ungaria. Însă potrivit experţilor cantităţile importate până acum se ridică la mai puţin de două miliarde metri cubi anual.

‘Cee ce primesc din Polonia şi Ungaria este o mică parte din piaţă. Ceea ce vor primi din Slovacia nu va avea un impact semnificativ asupra pieţei ucrainene’, a spus Graham Freedman.

Deşi cantităţile de gaze livrate până acum Ucrainei în sistem invers sunt mici, alţi experţi susţin că acestea sunt importante din punct de vedere politic, deoarece reprezintă o ameninţare pentru poziţia de furnizor dominant de care se bucură grupul rus Gazprom în relaţia cu Ucraina.

‘Aceasta este prima etapă în înlăturarea dependenţei de un singur furnizor, chiar dacă gazul livrat în sistem invers ar putea să vină tocmai de la Gazprom, dar revândut de RWE’, a declarat Anna Bulakh, cercetător la International Centre For Defence Studies din Estonia.

Cel mai probabil, gazele naturale vor ajunge în Ucraina printr-o conductă neutilizată care datează din perioada sovietică, precum şi prin una mai mică, ce urmează să fie construită. Cu toate acestea, orice livrări în sens invers nu vor afecta capacitatea anuală de 90 de miliarde de meri cubi a sistemului de gazoducte din Slovacia.

‘Realitatea este că Slovacia este la fel de dependentă de gazul rusesc ca şi Ucraina’, a declarat analistul Thomson Reuters, Oliver Sanderson, potrivit căruia viitoarele livrări către Ucraina ar putea veni din gazele de şist din Polonia sau din terminalul de gaze naturale pe care autorităţile de la Varşovia au de gând să-l construiască pe coasta Mării Baltice.

Pe lângă Slovacia, Ucraina vrea să importe gaze naturale în sistem invers şi din România. În vara acestui an, ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, declara că speră să semneze în toamnă un acord privind furnizarea de gaze naturale în sistem invers cu Slovacia şi România.

‘Sunt încrezător că în septembrie vom semna un acord cu partenerii noştri din Slovacia, iar în octombrie sperăm să semnăm un acord cu România’, declara Stavytskiy la finele lunii august.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...