Analiză Markit: Cădere fără precedent a activităţii economice în zona euro în luna martie
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut la 44,5 puncte în martie, de la 49,2 puncte în februarie, potrivit estimării finale publicate miercuri de Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai scăzut nivel de la mijlocul lui 2012, perioada de vârf a crizei datoriilor suverane din zona euro. Analiştii se aşteptau ca indicele să se situeze la nivelul de 44,8 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Chiar şi scăderea PMI la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani şi jumătate maschează severitatea declinului din industrie, deoarece include un subindice care măsoară întârzierile în lanţul de aprovizionare şi care a majorat uşor indicatorul PMI. În mod normal întârzierile în lanţul de aprovizionare sunt văzute ca o majorare a cererii, dar în acest moment ele sunt un indicator al decimării lanţurilor globale de aprovizionare, în urma închiderii fabricilor pe plan mondial”, a declarat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.
Şi cererea este profund afectată, indicele pentru comenzi noi este la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani. El a scăzut la 37,5 puncte în martie, de la 49,4 puncte în februarie, cel mai semnificativ declin lunar din istoria studiului.
Reculul puternic al indicatorului PMI se explică prin „măsurile excepţionale adoptate de diferite ţări pentru a frâna propagarea coronavirusului, care au perturbat puternic activitatea companiilor”, a explicat Markit.
Analiştii de la Markit au estimat recent că scăderea activităţii economice în zona euro în luna martie prefigurează o scădere de aproximativ 2% a Produsului Intern Brut în primul trimestru, iar această tendinţă de contractare puternică a economiei se va accentua în lunile următoare când ar urma să fie adoptate măsuri din ce în ce mai drastice destinate combaterii crizei sanitare.