ANALIZĂ: Medicamentele oncologice vor avea în 2017 cea mai mare pondere pe piaţa farmaceutică globală de 519 mld. dolari

Suferinţa provocată de cancer şi preţurile tratamentelor revoluţionare care au depăşit 200.000 de dolari pe an vor face ca medicamentele oncologice să aibă în acest an cea mai mare pondere pe piaţa farmaceutică globală de 519 miliarde de dolari, eclipsând pentru prima oară produsele pentru bolile cardiovasculare şi metabolice, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 ian. 2017, 15:10
ANALIZĂ: Medicamentele oncologice vor avea în 2017 cea mai mare pondere pe piaţa farmaceutică globală de 519 mld. dolari

Producătorii de medicamente susţin că veniturile vor susţine inovaţiile, dar costurile vor pune în pericol pacienţii şi vor crea o ruptură între producători, autorităţile din sectorul sănătăţii şi cumpărători pe multe pieţe.

Un exemplu poate fi reprezentat de medicamentele pentru cancer la plămâni fabricate de Merck, Bristol-Myers Squibb şi Roche Holding. Acestea fac parte dintr-o nouă clasă de tratamente numite terapii imune, care ajută propriile celule ale corpului să atace tumorile şi oferă medicilor posibilitatea de a înfrânge una dintre cele mai comune cauze de deces din lumea dezvoltată.

Medicamentele schimbă soarta unora dintre pacienţi, pe care îi ajută să trăiască de două ori mai mult. Ele sunt însă şi costisitoare, terapia costând de la 12.500 la 13.100 de dolari pe lună, şi sunt administrate în combinaţie cu alte medicamente.

Bristol-Myers estimează că un cocktail al medicamentului Opdivo cu un alt produs imun, Yervoi, pentru pacienţii care suferă de melanom, costă 145.000-256.000 de dolari pe an.

Pacienţii revin pentru prima oară la controale anuale, a arătat directorul comercial Murdo Gordon.

„Ce se întâmplă cu oamenii care nu primesc compensare? Nimeni nu-şi permite tratamentul. Aceste preţuri înseamnă că medicii trebuie să cumpănească beneficiile şi costurile, în timp ce se concentrează pe stabilirea celui mai bun tratament pentru fiecare pacient”, a spus Eric Winer, şef de strategie şi director la Centrul pentru Cancer Mamar al Institutul pentru Cancer Dana-Farber.

Medicamentul Keytruda fabricat de Merck, care susţine sistemul imunitar şi poate ajuta pacienţii cu o formă de cancer care anterior însemna o condamnare la moarte, costă aproximtiv 12.900 de dolari pe lună.

Merck studiază markerii biologici din organism pentru a identifica pacienţii care vor beneficia cel mai mult de acest medicament, considerând că valoarea acestuia este reflectată corect, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile mondiale ale tratamentelor pentru cancer sub marcă proprie ar putea creşte în acest an la peste 100 de miliarde de dolari şi la circa150 de miliarde de dolari până în 2020, potrivit estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg Industries.

Vina nu este doar a medicamentelor scumpe, pentru că mai există cel puţin alţi doi factori. Producătorii de medicamente profită de preţurile mari ale tratamentelor noi pentru a creşte şi preţurile unor medicamente mai vechi, în timp ce bolnavii de cancer trăiesc mai mult, ceea ce însemană că vor plăti mai mult pentru medicamente.

Anul trecut, doar două medicamente, Revlimid, al companiei Celgene, şi Gleevec, fabricat de Novartis, au reprezentat în SUA peste o cincime din cheltuielile ocologice prin intermediul companiei Express Scripts, unul dintre principalii intermediari care negociază cu producătorii farmaceutici discounturi faţă de preţurile din liste în numele clienţilor lor.

Novartis a mărit preţul Gleevec cu 19% în 2015, înainte de a fi concurat liber de produsele generice în februarie anul trecut, potrivit Express Scripts.

Gleevec şi Revlimid nu sunt produse noi, fiind lansate în 2003, respectiv în 2005.

Express Scripts şi alţi intermediari au început să scoată de pe listele lor unele medicamente. CVS Health a anunţat în august că nu se va mai ocupa de unele tratamente pentru cancer în 2017, inclusiv tratamentul pentru leucemie Tasigna al Novartis şi Xtandi, pentru cancerul de prostată, al Medivation.

Este pentru prima oară când medicamente comercializate de companii sub marcă proprie sunt excluse de pe listele standard.

Express Scripts, care negociază preţurile în numele clienţilor pentru pastile şi tratamente pe care pacienţii şi le pot injecta singuri, anticipează că cheltuielile pentru medicamentele oncologice vor creşte cu circa 20% pe an, în următorii trei ani.

Preşedintele american ales Donald Trump a declarat că este împotriva preţurilor mari ale medicamentelor, afirmând că ar fi pentru sprijinirea importării unor tratamente.

În Germania şi Marea Britanie, sistemele de sănătate se bazează pe comisii de experţi care analizează dacă noile medicamente ajută pacienţii mai mult decât cele vechi.

În ultima perioadă, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire din Marea Britanie a oprit finanţarea pentru unele medicamente oncologice noi, considerând că beneficiile nu justifică nivelul costurilor. În prezent, instituţia analizează un nou medicament al Roche, pentru tratarea tumorilor mamare, numit Kadcyla.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...