Organizaţiile se pregătesc pentru noi riscuri fiscale şi o intensificare a controalelor – analiză
EY a sondat opiniile a peste 2.100 de lideri din domeniul fiscal şi financiar din 47 de jurisdicţii şi 20 de sectoare industriale.
Sondajul relevă că aplicarea legislaţiei fiscale este principala preocupare a liderilor fiscali şi financiari, majoritatea (35%) menţionând-o ca cel mai mare risc, peste riscul de afaceri (26%) şi chestiunile legislative şi de reglementare (30%).
„La baza acestor preocupări se află preconizarea unor riscuri sporite asociate impozitării transfrontaliere, incertitudinea în privinţa legislaţiei fiscale şi o creştere semnificativă a numărului de informaţii detaliate solicitate de autorităţile fiscale în următorii doi ani”, arată cercetarea.
La nivel mondial, liderii se confruntă deja cu o lungă listă de probleme fiscale. 95% dintre cei intervievaţi au dezvăluit că organizaţia lor gestionează în prezent cel puţin un litigiu fiscal, iar mai mult de jumătate (52%) spun că au în curs de derulare litigii cu o valoare totală mai mare de un milion de dolari.
„Şi România se încadrează în trendul global privind controalele fiscale. Începând cu toamna anului 2022, se constată o intensificarea a controalelor fiscale. Astfel, mai mult ca oricând, companiile trebuie să se pregătească în avans pentru a face faţă unor controale mult mai agresive, bazate pe intenţia tot mai accentuată de recalificare a tranzacţiilor în contextul în care autorităţile blochează în mod constant mijloacele alternative internaţionale de soluţionare a disputelor fiscale”, a afirmat Emanuel Băncilă, partener, Coordonatorul Practicii de Inspecţii şi controverse fiscale, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.
Impozitarea transfrontalieră va genera probabil cele mai multe dispute, 53% dintre liderii departamentelor fiscale aşteptându-se la o mai mare concentrare a autorităţilor fiscale asupra problemelor legate de impozitarea internaţională şi de preţurile de transfer.
Totodată, preţurile de transfer s-au clasat din nou pe primul loc în topul riscurilor fiscale, cu 63% dintre răspunsuri, aproape dublu comparativ cu riscurile clasate pe următoarele poziţii – stimulentele fiscale (35%) şi deductibilitatea costurilor (31%).
„Punerea în aplicare a cotei minime globale de impozitare de 15%, elaborată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi de proiectul BEPS 2.0 condus de G20, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru companii. Un procent de 55% dintre respondenţi sunt de părere că aceasta va creşte costurile fiscale şi aproape jumătate (45%) spun că va creşte probabilitatea unor noi audituri şi litigii”, mai arată sondajul.
Prin urmare, nevoia de aliniere globală în gestionarea riscurilor fiscale a devenit o prioritate pentru liderii departamentelor fiscale. 84% dintre respondenţi spun că fie implementarea, fie îmbunătăţirea abordării existente a cadrului de guvernanţă globală pentru gestionarea riscurilor şi controverselor fiscale ar aduce un plus de valoare afacerii lor în următorii doi ani.
„Multe dintre companiile intervievate (44%) spun că centralizează gestionarea litigiilor fiscale, doar 3% dintre respondenţi lăsând gestionarea celor mai multe litigii fiscale în seama echipelor locale. Cu toate acestea, trei din patru (75%) companii spun că nu au o vizibilitate completă a litigiilor lor fiscale la nivel global”, mai arată sondajul.
Potrivit sursei citate, organizaţiile fac deja schimbări pentru a se adapta la mediul de risc şi la controversele fiscale post-COVID-19, 69% dintre respondenţi aşteptându-se ca atenţia acordată guvernanţei fiscale să crească în anii următori.
„Acest lucru se reflectă în atenţia tot mai mare acordată de autorităţile fiscale testării eficacităţii guvernanţei fiscale ca modalitate de evaluare a riscurilor companiilor. În condiţiile în care respondenţii au remarcat numărul tot mai mare de solicitări de informaţii, atât formale, cât şi informale, 86% dintre ei caută să fie mai proactivi în identificarea şi gestionarea riscurilor, înainte ca acestea să devină un litigiu”, conform cercetării.
Sondajul mai arată că, pentru a face faţă multitudinii de riscuri fiscale, liderii investesc în resurse, creând noi roluri şi funcţii de muncă. Mulţi respondenţi (38%) au dezvăluit că organizaţia lor a numit un lider dedicat riscului fiscal sau controverselor fiscale în ultimii doi ani, iar un procent de 80% dintre respondenţi consideră că un astfel de rol ar aduce valoare adăugată afacerii lor. Acelaşi procent declară că a creat un „comitet” sau un „centru de excelenţă” pentru riscuri şi controverse fiscale sau a îmbunătăţit un grup de lucru similar existent în ultimii doi ani.
Sondajul a analizat opiniile furnizate de un număr de 2.127 de lideri fiscali şi financiari din 47 de jurisdicţii şi 20 de sectoare industriale în timpul celui de-al patrulea trimestru al anului 2022, cel mai mare eşantion din istoria sondajului.
EY are peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, şi consultanţă către companii multinaţionale şi locale.