Radiografia pieţei telecom la jumătatea anului, pe ce mizează fiecare operator – ANALIZĂ
Potrivit celor mai recente date disponibile raportate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologiei Informației (ANCOM), în 2017 numărul total de utilizatori activi de servicii de telecomunicaţii mobile, atât pe bază de abonamente, cât şi cartele preplătite, a fost de 22,4 milioane, echivalentul unei rate de penetrare de 114%.
Convergența înseamnă oferirea de pachete complete de telefonie mobilă, fixă, internet mobil, internet fix și televiziune.
Pachetele convergente fix-mobil au devenit principalul segment de creştere pentru operatori, ale căror eforturi de marketing se focusează pe promovarea abonamentelor cu mai multe servicii.
Din raportul financiar pentru prima jumătate a anului al grupului francez Orange, care deţine cel mai mare operator mobil din România, reiese că pachetele convergente au fost principalul motor de creștere atât pe piețele dezvoltate din Europa, precum Franţa şi Spania, precum şi pe pieţele mai mici, între care şi România.
Orange România a lansat în urmă cu doi ani servicii fixe de internet broadband şi televiziune, după ce a încheiat un acord pentru utilizarea infrastructurii de fibră optică a Telekom. Astfel au apărut pachetele fix-mobil Orange Love, oferite cu discount-uri abonaţilor la telefonie mobilă care optează şi pentru servicii fixe de la companie.
Pentru Telekom, pachetele fix-mobil au luat prim-planul după rebranding-ul din 2014, când Romtelecom şi Cosmote au devenit Telekom România. De altfel, Telekom spune în raportul său că a obţinut o creştere a veniturilor din servicii mobile cu 3,1% în trimestrul doi, până la 82,4 milioane euro, reflectând în mare parte veniturile mai mari din segmentul de abonamente şi din ofertele convergente fix-mobil, care a avut cea mai mare creştere a bazei de clienţi.
„Creşterea veniturilor din serviciile mobile, atât din serviciile mobile tradiţionale, cât şi din pachetele convergente fix-mobil, reflectă succesul ofertelor #netliberare lansate recent, care au adus pe piaţă acces la internet mobil la preţuri avantajoase şi oferte competitive de servicii mobile”, arată Telekom România.
Numărul clienților pentru serviciile integrate fix-mobil a crescut cu 40% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 597.000 la sfârşitul lunii iunie 2018. Veniturile aferente au crescut cu 30,1%.
Baza de clienţi a Telekom Romănia Mobile a totalizat 4,7 milioane la sfarsitul trimestrului II, în scădere cu 3,4% faţă de anul anterior datorită eliminării cartelelor inactive. Din totalul clienților, 35% sunt pe bază de abonamente.
„România rămâne o piață dificilă, însă îmbunătățirea serviciilor mobile, alimentată de soluția noastră FMC (pachete convergente – n. red.) și ofertele noi, a compensat scăderea fixată în acest trimestru”, arată Telekom în raportul său.
Vodafone nu oferă încă astfel de pachete, însă a anunţat că vrea să intre pe piaţa ofertelor convergente fix-mobil, inclusiv servicii de tip video on demand care să se adreseze tuturor membrilor familiei. Una dintre strategii a fost încheierea unui acord pentru servicii wholesale cu Telekom, în luna iunie. În baza acordului, Vodafone va putea lansa servicii de internet fix și TV, folosind rețeaua de fibră optică a Telekom Romania din zonele urbane. De partea cealaltă, acordul va permite Telekom să își exploateze mai bine infrastructura fixă.
„Acest acord reprezintă un pas înainte în implementarea uneia dintre prioritățile noastre principale, și anume extinderea către gospodării și familii. În plus față de oferta comercială existentă, clienții noștri vor beneficia, după implementarea acordului, de pachete convergente, care vor include servicii mobile, servicii fixe în bandă largă și de televiziune, însoțite de aceeași calitate a serviciilor de care se bucură deja în relația cu noi”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.
Totodată, Vodafone va prelua UPC România. Tranzacţia a fost anunţată în luna mai de către compania britanică Vodafone şi grupul american Liberty Global, care deţine UPC, şi vizează operaţiunile de cablu şi internet ale americanilor din mai multe ţări europene, unde activităţile celor doi operatori sunt complementare – Vodafone oferă servicii mobile, iar UPC servicii fixe. Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.
Vodafone estimează că în urma achiziției va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de rețea de nouă generație („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria rețea și o acoperire NGN totală de 110 milioane de gospodării și companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alți operatori, devenind unul dintre cei mai importanți furnizori din Europa de servicii de telecomunicații fixe și convergente pentru clienții persoane fizice și juridice.
„Această achiziție va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România”, a spus Murielle Lorilloux în luna mai.
Pachetele convergente fix-mobil au devenit o arie de interes pentru RCS-RDS odată cu relansarea Digi Mobil, în urmă cu trei ani şi jumatate. Compania nu raportează numărul de abonamente fix-mobil încheiate de clienţi, însă Digi Mobil a ajuns la 3,3 milioane de clienţi.
Piaţa telecom în cifre, la jumătatea anului
– 546 milioane de euro au fost veniturile Orange România pe primul semestru al acestui an. La jumătatea anului operatorul avea 10,53 milioane de clienţi
– 464 milioane de euro au fost veniturile consolidate ale Telekom România în prima jumătate a anului, în stagnare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
– 178,2 milioane de euro au fost veniturile din servicii ale Vodafone România aferente trimestrului încheiat la 30 iunie 2018. Compania avea 9,63 milioane de clienţi
– 475,8 milioane de euro reprezintă veniturile obţinute de grupul Digi Communication în primele şase luni. În România operatorul a înregistrat în primul semestru venituri de 335,2 milioane de euro