Anastasiu, Eurolines: România are o problemă de imagine şi ne bazăm pe un turism românesc de weekend, pe corporatişti

Fondatorul gupului Eurolines România, Dragoş Anastasiu, spune că România nu livrează suficientă imagine pentru ca turiştii străini să fie atraşi de vacanţele aici, deşi potenţial este. În schimb, cei mai mulţi din branşă se bazează pe un turism de weekend, generat în special de corporatişti. 
Andrada Ghira - joi, 07 dec. 2017, 22:00
Anastasiu, Eurolines: România are o problemă de imagine şi ne bazăm pe un turism românesc de weekend, pe corporatişti

Sursa foto: Tiia Monto 

Mai mulţi români au ales anul acesta să-şi petreacă vacanţa în ţară, chiar dacă numărul bugetarilor care urmau să primească tichete de vacanţă nu a fost cel aşteptat de piaţă. Cu toate acestea, României îi lipseşte imaginea pe pieţele externe pentru a atrage turiştii străini. Şi în tot acest timp, Bulgaria a bătut un record anul trecut, când numărul turiştilor a depăşit populaţia ţării. Peste 10,6 milioane de turiști străini au ales ţara vecină ca destinaţie de vacanţă. 

„Ne bazăm pe un turism românesc de weekend în general, pe corporatişti, şi care blochează turismul de sejur de şapte zile. Intrăm într-un cerc vicios din care va trebui să ieşim cu foarte multă înţelepciune”, spune Dragoş Anastasiu, care crede că România ar putea atrage turişti străini, dacă am beneficia de mai multă promovare. 

Iar potenţial vede chiar şi în Delta Dunării, acolo unde deţine complexul Green Village Resort. Din totalul turştilor care s-au cazat anul acesta la complex, de peste 11.000, sub 10% sunt turişti străini. 

„Cred că potenţialul este la peste 50%. Străini vor veni şi în aprilie, şi în octombrie, noiembrie, decembrie pentru ca sunt seniori, care nu depind nici de vacanţa copiilor, nici de 40 de grade la soare, ci de cu totul şi cu totul alte mecanisme”, adaugă Anastasiu.

Omul de afaceri nu vrea să dezvăluie la cât s-a ridicat preţul de achiziţie al complexului, însă spune că în ultimii trei ani s-au investit circa un milion de euro, iar pentru 2018 sunt prevăzute investiţii de circa 300.000 – 400.000 de euro. 

„Cred că putem să ajungem la break-even atunci când vom avea 2,6 milioane de euro rulaj„, mai spune Anastasiu.

Criză de forţă de muncă şi în horeca  

Pe lângă lipsa imaginii României pe pieţe importante, alte probleme evidenţiate de Anastasiu se referă la lipsa forţei de muncă în domeniul horeca, dar şi la predictibilitatea cadrului legislativ şi a celui fiscal. În ultimele luni, mai mulţi jucători din diferite domenii au atras semnale de alarmă cu privire la lipsa forţei de muncă. Spre exemplu, în domeniul construcţiilor se găsesc cu greu sudori sau lăcătuşi cu experienţă.

„Principala problemă a Romaniei este forţa de muncă. Noi am putea, şi pe zona hotelieră, şi pe agenţii de turism să avem tot ce ne trebuie să ne dezvoltăm accelerat. De la finanţe până la brand sau know-how. Ce nu avem e resursa umană suficientă şi pepiniera secată, mai spune antreprenorul. 

Din cei patru milioane de români plecaţi la muncă în străinătate, câteva sute de mii lucrează în horeca, mai spune spune Anastasiu, care s-a confruntat şi el cu lipsa de forţă de muncă. La complexul Green Village sunt 100 de angajaţi, deşi planul de angajări este de 120. 

„Am mers tot anul pe 100 dintr-un singur motiv: nu am găsit forţă de muncă. La Green Village este şi dificil, pentru ca este izolat şi e foarte greu să-i convingi”, mai spune Anastasiu.   

Omul de afaceri mai spune că pentru a plăti salarii în horeca, trebuie să existe venituri, care depind de gradul de ocupare, dar şi de preţurile practicate. Iar gradul mediu de ocupare al unităţilor de cazare disponibile în toată ţara este de puţin peste 20%, luând în calcul faptul că jumătate din capacitatea de cazare a României este în staţiunile de pe litoral, acolo unde hotelierii închid uşile camerelor opt luni pe an. 

Cât despre preţurile medii practicate, acestea sunt printre cele mai mici din Europa. Anul acesta, românii au plătit în medie 320 de de euro pentru vacanţele individuale de şapte nopţi în România, faţă de 350 de euro în Grecia.

„Deşi se spune că România e scumpă, la medie nu e scumpă. E scumpă acum de Revelion în Valea Prahovei. Normal că e scump: se duce toată lumea buluc pe 10.000 de locuri de cazare şi un milion de cereri. E normal, oamenii au triplat preţul”, mai spune Dragoş Anastasiu.

Iar la un grad de ocupare de puţin peste 20% şi un tarif mediu printre cele mai mici din Europa, hotelierii români nu pot concura Austria la salariile angajaţilor. 

Cel mai bun an pentru Eurolines: vânzări de 150 de milioane de euro 

Grupul Eurolines, din care fac parte 22 de companii, va încheia 2017 cu afaceri consolidate de 150 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. 

Vânzările de pachete turistice ale reţelelor TUI TravelCenter şi Eurolines s-au majorat cu 50 % faţă de 2016. Creşterea pentru TUI TravelCenter se datorează majorări vânzărilor pentru destinațiile din zona mediteraneană (Grecia, Turcia, Spania, Cipru, Malta), dar și pentru cele exotice. 2017 înseamnă pentru TUI Travel Center vânzări de 100 de milioane de euro, la şase ani de la prezenţa pe piaţa românească. 

Nova Travel, tour-operatorul grupului Eurolines, a avut în 2017 o cifră de vânzări de 12 milioane de euro, în creștere cu 14 % faţă de nivelul din 2016 şi este singura agenţie care încheiat o poliță de asigurare în caz de insolvență/faliment în valoare de 150.000 de dolari, de trei ori mai mult decât suma minimă impusă de lege. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...