ANAT: Agenţiile nu vor aduce chinezi dacă România nu elimină garanţia de 10.000 de euro pe turist
Oficialul ANAT a spus că pentru a obţine o viză pentru România, un turist chinez trebuie să aştepte o lună. În plus, dacă vine printr-o agenţie, aceasta trebuie să depună într-un cont o garanţie de 10.000 de euro pentru fiecare turist. Astfel, pentru 100 de turişti aduşi din China, o agenţie ar trebui să depună garanţii de 1 milion de euro.
„Au venit chinezii aici, ne-am pupat cu ei pe gură, dar dacă o agenţie vrea să aducă turişti chinezi aici, statul român îi cere să depună o garanţie de 10.000 de euro într-un cont pentru fiecare turist chinez. Agenţia depune garanţia într-un cont indicat de Ministerul de Interne, explicaţia lor fiind că aceşti bani vor fi folosiţi pentru repatriere în cazul în care turistul chinez refuză să se mai întoarcă din România”, a spus Burcea.
El crede că dacă s-ar scurta durata obţinerii vizelor şi s-ar elimina garanţia, în primul an ar putea veni în România circa 10.000 de turişti chinezi, urmând ca numărul lor să crească la peste 100.000 în cinci ani.
„Chinezii ar veni aici, suntem pe lista lor, dar ce folos? Aceste restricţii ar trebui să dispară. Eu am fost în vară şi la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi i-am spus de obstacolul pe care îl reprezintă vizele şi garanţia”, a afirmat Burcea.
El a menţionat că a încercat să aducă turişti chinezi prin agenţia pe care o deţine, Paralela 45, dar a renunţat tocmai din cauza garanţiei şi a vizelor.
Oficialul ANAT crede că vizita premierului chinez în România trebuie exploatată cât mai repede, pentru că în această perioadă România a fost promovată în China.
„Dacă în spiritul balcanic şi de acum încolo ne mai batem joc de ei cu vizele, dragostea dintre noi va dura maxim şase luni. Dacă vom continua cu vizele şi garanţiile, nu vor renunţa doar turiştii să vină aici, ci şi oamenii de afaceri care s-au arătat interesaţi de România”, a mai spus Burcea.
Ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX că investitorii chinezi şi-au exprimat intenţia de a intra în domeniul hotelier din România, dar sunt interesaţi şi de segmentul de tratament şi înfrumuseţare şi produse naturiste.
Ministrul crede că România trebuie să rezolve trei probleme pentru ca turiştii chinezi să vină în România: vizele, transportul şi ghizi vorbitori de limba chineză.
„China este pe primul loc la numărul de turişti care pleacă în străinătate, 58 de milioane pe an. Legat de vize, Ministerul Afacerilor Externe are un proiect care prevedei scurtarea duratei de obţinere a vizelor de la 30 de zile la 6 zile. Am înţeles că se vor introduce şi zboruri spre Beijing, iar hotelierii mi-au spus că sunt pregătiţi să aibă la recepţie ghizi vorbitori de limba chineză”, a afirmat Grapini.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să sprijine Tarom pentru a relua zborurile directe către Beijing, ministrul de resort afirmând că, în urma discuţiilor cu compania, există posibilitatea reluării acestora, cu două curse săptămânale, pentru început.
Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat s-au reunit marţi la Bucureşti, pentru a discuta, negocia şi încheia contracte importante.