Din cele peste 2.000 de agenții de turism înregistrate în România, doar 20 au activate de incoming preponderentă în structura afacerilor, prea puține pentru a putea atrage un număr semnificativ mai mare de turiști străini.
„Dacă autoritățile ar recunoaște incomingul ca activitate de export de servicii, numărul turiștilor străini veniți în România ar crește şi am putea ajunge de la 2% din PIB la 6% – nivelul de potenţial estimat de World Tourism & Travel Council în cazul ţării noastre. Acesta este și motivul pentru care ANAT solicită Guvernului recunoașterea incomingului ca activitate de export și, implicit, aplicarea cotei de TVA. Dacă statul român dorește cu adevărat să sprijine turismul de sosire a turiștilor străini (incoming), trebuie să facă ceea ce fac și alții, să scadă TVA-ul în alimentația pentru turism, să aplice cota TVA scutit cu drept de deducere ca pentru orice alt export, să investească în infrastructura suport și în promovarea externă agresivă și concertată pe piețele țintă”, a declarat Lucia Nora Morariu, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Gheorghe Fodoreanu, fost președinte ANATși proprietarul unei agenții specializate în activitate de incoming, spune că această recunoaştere a incomingului ca activitate de export de servicii ar aduce două milioane de euro ţară, bani din care ar putea fi plătite 20.000 de pensii de 450 de lei lunar.
ANAT a propus Ministerului Finanţelor Publice să acorde stimulente pentru a crește numărul agențiilor care să realizeze acest tip de activitate.
„Am propus ca pentru fiecare turist străin adus în România, o agenţie să poate primi doi euro pentru fiecare noapte de cazare la un hotel de două stele, trei pentru o unitate de trei stele etc. Sumele ar putea fi scăzute din impozitul pe profit datorat statului de agenţia de turism respectivă, măsura devenind un stimulent de profit şi pentru ele”, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT.
România a fost vizitată anul trecut de 1,7 milioane de turişti străini, care au cheltuit peste un miliard de euro. În medie, un turist străin a cheltuit în România 635 de euro. Cei mai cheltuitori turişti care au vizitat România anul trecut sunt israelienii, urmaţi de germani şi italieni.
Turiștii străini reprezintă doar 18% din piața turistică a României, față de 67% în Bulgaria, 49% în Ungaria, 53% în Cehia și 71% în Austria. Statele din care vin cei mai mulți turiști, potrivit înregistrărilor la punctele de frontier, sunt Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia și Austria.
CITEŞTE ŞI Turiştii israelieni, cei mai cheltuitori străini care vizitează România. Câţi bani lasă aici