O propunere lansată de Asociaţia Naţioanlă a Agenţiilor de Turism (ANAT), care ar urma să fie inclusă în Legea turismului a stârnit controverse în rândul agenţiilor. Este vorba de propunerea referitoare la creşterea capitalului social minim la agenţiile de turism, de la 200 de lei, la 25.000 de lei.
Zielele trecute, Patronatul Naţional al Agenţiilor de Turism, o asociaţie înfiinţată în această toamnă, anunţa că această măsură ar duce la închiderea a peste 1.000 de agenţii de turism.
În replică, ANAT a venit cu precizări referitoare la această propunere, menită să protejeze turiştii, dar şi micile agenţii de turism, care nu îşi pot reînnoi poliţele de asigurare împotriva insolvenţei şi falimentului, poliţe obligatorii prin lege.
„Din cauză că multe agenţii sunt în situaţia în care nu îşi pot reînnoi aceste asigurări sau au întâmpinat greutăţi în acest demers, ne-am gândit la această formulă, unanim acceptată de majoritatea reprezentanţilor industriei de turism. Creşterea capitalului social minim este o măsură care creşte mult bonitatea firmelor. Când te duci în faţa unui asigurator cu un capital social mărit la câteva mii de euro, cam 5.000 de euro, cum am propus noi, situaţia este alta. Nu numai că obţii poliţa mai uşor, dar şi cota de primă pe care o obţii este considerabil mai mică„, a declarat Aurelian Marin, preşedintele ANAT.
Spre exemplu, o agenţie mică cu un capital social de 200 de lei plăteşte anual o poliţă de asigurare împotriva insolvenţei şi a falimentului chiar şi cu 1.000 de euro mai mare faţă de o agenţie de turism care are un capital social de peste 25.000 de lei.
Capitalul social depus în bani poate asigura un rulaj al firmei, nu sunt blocaţi sau pierduţi. Capitalul social îi asigură agenţiei de turism şi o modalitate mai uşoară de a începe afacerea, fără a umbla la banii clienţilor.
‘Noi suntem totuşi o industrie cu un grad ridicat de risc. Noi lucrăm foarte mult cu banii clienţilor daţi în avans. Este un scenariu simplu, începând din septembrie, octombrie, încasăm bani de la clienţi pentru servicii turistice de care vor beneficia în anul următor. Este o responsabilitate mare. Încasezi azi banii şi trebuie să îi gestionezi în aşa fel încât aceşti bani să îi ai pentru plata serviciilor turistice de peste mai multe luni’, a mai precizat preşedintele ANAT.
ANAT apreciază că măsura creşterii capitalului social va sprijini agenţiile, pe de o parte pentru a le asigura bonitatea necesară în faţa asiguratorilor, iar pe de altă parte ar asigura celor nou-înfiinţate capitalul de lucru pe termen mai lung, până când vor avea propriile venituri.