ANAT: Măsurile luate în pripă de Ministerul Educației dau peste cap vacanţele românilor şi afacerile agenţiilor de turism

Economica.net
11 09. 2015
copii_79709100

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte vacanţele în plus incluse de Ministerul Educaţiei pentru noul an şcolar 2015-2016 şi spune că modificarea produce pierderi agenţiilor de turism, dar şi turiştilor. 

„Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism, pentru că perioadele de vacanțe sunt extrem de importante pentru toți care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică,ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015-2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, președinte al Asociației Națioale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe școlare. Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking.

Agenţiile de turism semnează contractele cu un an înainate, atât pentru sejururile interne, cât şi pentru cele externe. Rezervările la hoteluri se fac pentru anumite perioade din lună. Spre exemplu, prelungirea vacanţei de iarnă cu o săptămână coincide cu vacanţa de iarnă a elevilor din Austria, perioadă în care preţurile sunt mai mari. Iar cei care vor să-şi prelungească şederea vor avea de plătit mai mult, asta dacă vor găsi locuri. De asemenea, schimbarea perioadei pentru vacanţa din luna februarie, face ca elevii să fie nevoiţi să meargă la şcoală chiar în perioada în care părinţii au plătit deja pentru vacanţă. 

Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?”, spune Lucia Moraru, prim- vicepreședinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii români și străini, realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, tocmai pentru a putea oferi turiștilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziționarea de vacanțe prin early booking, la prețuri avantajoase.

Și prelungierea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice conform obiceiurilor de acum. „Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Mai mult, terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Arelian Marin.