‘Cred că a fost o lipsă de abilitate de a pune în lege atât de multe pagini şi atât de detaliate despre colectarea datelor persoanelor. Să ştiţi că şi în acest moment (…) de câte ori mergem la un hotel există acea fişă hotelieră pe care o completăm cu numele, cu obiectul vizitei şi aşa mai departe. Faptul că se informatizează şi vom avea acces la date statistice foarte rapid şi precis e un lucru pozitiv’, a afirmat Voican într-o declaraţie de presă, la dezbaterea publică a proiectului Legii turismului.
Pe de altă parte, el consideră că această colectare a datelor a fost percepută ca ‘o excesivă urmărire a datelor personale’ şi ar trebui ‘temperată’.
‘A fost percepută ca o excesivă urmărire a datelor personale. Cred că trebuie, într-adevăr, temperată. Avem nevoie să ştim câţi cetăţeni străini şi din ce ţară şi în ce scop vin în România şi câţi bani cheltuie ca să ştim să facem programe, şi nu neapărat cum îl cheamă pe X sau pe Y şi toată istoria lui personală. Eu cred că serviciile secrete au acces la orice informaţii vor oricând vor şi că acest lucru ţine de siguranţă şi de legile lor, nu de Legea turismului. Pe noi ne interesează să facem turism. Înţelegem că în anumite momente, când există riscuri sau se iau măsuri de siguranţă, înţelegem că în orice ţară serviciile secrete şi de siguranţă vor apela la aceste date, dar nu înţelegem de ce (…) atât de mult din Legea turismului trebuie să prevadă şi atât de detaliat aceste elemente’, a mai spus Adrian Voican.
Prima dezbatere publică a proiectului Legii turismului a avut loc marţi, în staţiunea prahoveană Buşteni, în prezenţa ministrului Turismului, Mircea Dobre.