„Din potenţialul neexploat fac parte aproximativ 3.000 de comune din România care au fost identificate a avea un potenţial turistic ridicat şi pentru care se încearcă găsirea unor resurse din fonduri europene. Totodată există un număr mare de zone deosebite sub aspect turistic la care însă accesul este greoi ceea ce conduce la izolarea acestora şi la rămânerea lor în afara destinaţiilor turistice consacrate”, a declarat pentru RTV.NET, Ioana Dobrescu, secretarul general al Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România.
Fondurile europene ar salva turismul românesc
Accesarea fondurilor europene ar reprezenta o adevărata salvare pentru turismul românesc în condiţiile în care criza va tăia din nivelul investiţiilor.
„Dacă ar exista un grad mai mare de accesibilitate la absorbţia de fonduri europene ar fi o cale pentru sporirea numărului de investiţii în acest sector. Dar trebuie redusă mai intâi birocraţia în sectorul public care administrează aceste fonduri. Am susţinut mereu că alocarea de bugete către asociaţiile de dezvoltare şi promovare a turismului regionale este cel mai bun lucru care se poate face, acestea fiind cele care trebuie să gestioneze bugetele turismului în fiecare regiune, şi nu un minister”, a mai spus Ioana Dobrescu.
Criza din Europa va diminua numărul turiştilor străini
O veste rea pentru turismul românesc este că numărul turiştilor străini se va diminua din cauza crizei.
„Criza financiară este o realitate globală cu care învăţăm să trăim şi pentru care trebuie să găsim soluţii. România nu face nici ea excepţie şi ne aşteptăm la o diminuare a numărului de turişti în contextul în care Europa va fi semnificativ afectată de criza sub aspect turistic”, a mai declarat secretarul general al ANAT.