ANAT solicită Guvernului amânarea introducerii RO e-TVA

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține necesitatea amânării termenului pentru implementarea RO e-TVA, în condițiile în care companiile vor trebui să aloce resurse pentru conformarea cu noile cerințe, ceea ce va crește costurile operaționale și va afecta competitivitatea pe piață.
Economica.net - mie, 26 iun. 2024, 17:13
ANAT solicită Guvernului amânarea introducerii RO e-TVA

ANAT susține că o altă problemă a introducerii Ro e-TVA este dublarea raportărilor în urma implementării noului sistme, fără a aduce beneficii semnificative în combaterea evaziunii fiscale, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declarația 394.

Asociația din turism mai spune că sunt ignorate particularitățile diferitelor domenii de activitate/practici comerciale.

„Există o serie de elemente de practică contabilă specifice anumitor operațiuni derulate în cadrul companiilor care nu se regăsesc în datele colectate de ANAF prin diferitele formulare și sisteme puse la dispoziția contribuabililor, situații care se întocmesc manual și nu pot fi generate automat. Totodată, există domenii de activitate care au o contabilitate specifică, și aici vorbim chiar de agențiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementează regimul special de TVA, astfel că pentru acești contribuabili va fi imposibil să corespundă situațiile generate automat cu cele raportate de contabili”, se precizează în comunicatul transmis de ANAT.

ANAT recunoaște necesitatea unui mecanism eficient pentru recuperarea TVA neîncasat de stat și susține că încurajează dialogul între autorități și mediul de afaceri pentru a găsi soluții echitabile și pentru a asigura o implementare eficientă a RO e-TVA.

Guvernul a aprobat în data de 21 iunie, la propunerea Ministerului Finanţelor, mai multe acte normative prin care este reglementat modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.

Sistemul RO e-TVA va fi introdus începând cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Formularul de contravenție fiscală a fost modificat de ANAF
Formularul de contravenție fiscală a fost modificat de ANAF
În noul formular de contravenție aprobat de ANAF se precizează mai clar că amenda poate fi achitată în 15 zile, nu doar în 48 de ore. Noul model mai include clauze GDPR, permite trimiterea......
Hyundai face o fabrică în Arabia Saudită, care va face 800.000 de mașini noi de la anul
Hyundai face o fabrică în Arabia Saudită, care va face 800.000 de mașini noi de la anul
Arabia Saudită, o piață unde se vând anual peste 800.000 de mașini noi, va intra în rândul țărilor producătoare ...
Fed vrea să reducă angajații cu 10%, potrivit unui memo al președintelui Jerome Powell
Fed vrea să reducă angajații cu 10%, potrivit unui memo al președintelui Jerome Powell
Federală a SUA (Fed) intenţionează să reducă numărul angajaţilor cu aproximativ 10% la nivel naţional, în următorii ...
Gazprom negociază cu Serbia un nou contract de furnizare de gaze
Gazprom negociază cu Serbia un nou contract de furnizare de gaze
Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunțat ...