Conform unui comunicat al asociaţiei, măsura de a mări flota cu acest tip de avioane, cu o capacitate de 160-190 de locuri, este aşteptată cu mare interes de turoperatorii români de chartere.
‘TAROM are mare nevoie de aceste aeronave. Sunt multe destinaţii ce pot fi operate din România. Avem mare nevoie la activitatea de chartere, pentru că aici cererile sunt mari, şi de 20 de ani pentru astfel de curse se folosesc avioanele care mai rămân după ce se completează necesarul pentru cursele regulate. Turiştii români călătoresc tot mai mult şi mai des şi preferă serviciile complete şi de calitate, iar turoperatorii români, în marea lor majoritate, au dorinţa de a lucra cu compania naţională de transport aerian a României’, declară dr. Alin Burcea, preşedinte ANAT.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor ANAT, următorul pas ‘aşteptat cu nerăbdare’ este completarea flotei cu aeronave pentru zboruri lung-curier, mai ales că oportunităţi există, au fost eliminate vizele pentru românii care doresc să călătorească în Canada, formalităţile pentru ca cetăţenii chinezi să ajungă mai uşor în România s-au mai simplificat.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat la finele lunii trecute, la audierile din Parlament, că măsurile prevăzute în programul de guvernare 2018-2020 referitoare la achiziţia celor 27 de aeronave pentru TAROM şi inaugurarea rutelor de lung curier către Asia şi SUA trebuie aprofundate şi discutate cu managerul companiei, pentru a vedea dacă sunt sustenabile din punct de vedere economic.
‘Cu privire la TAROM, tot ceea ce este scris în programul de guvernare nu cred că este rău. Capacitatea de a face aceste lucruri de o manieră responsabilă trebuie însă administrată cu înţelepciune pentru că să deschizi nişte proceduri de leasing şi să iei repede nişte aeronave în măsura în care convingi investitorii, finanţatorii că poţi susţine un astfel de proiect nu cred că este suficient. S-a vorbit şi nu exclud posibilitatea ca cele două rute mari despre care se vorbeşte, atât cu Asia, cât şi cu America de Nord, pot fi interesante, dar, atât timp cât ele sunt deocamdată la nivel de viziune, trebuie să aprofundez. Şi la discuţiile de scurtă durată pe care le-am avut cu managerul de la TAROM trebuie să aprofundez dacă din punct de vedere economic acest lucru este sustenabil şi sigur să îl facem în măsura în care este sustenabil. Chiar dacă în programul de guvernare este scrisă o măsură care se va dovedi sau există prezumţii clare că poate produce efecte negative, mai degrabă îmi voi asuma răspunderea politică de a discuta cu cei responsabili din punct de vedere politic şi, în măsura în care nu pot fi găsite soluţiile care să nu ne ducă doar la îndeplinirea programului de guvernare fără sustenabilitate economică, aceste lucruri mai degrabă să le resetăm’, a spus Şova.
Reînnoirea de urgenţă a flotei TAROM prin achiziţionarea în leasing a unui număr de 27 de aeronave moderne şi deschiderea de noi rute zonale sau unele de lung curier înspre America sau Asia se află printre măsurile menite a repune compania în elita ‘ambasadorilor României’, potrivit noului Program de guvernare 2018 – 2020.