‘Legea este un mare pas înainte, va duce cu siguranţă la creşterea încasărilor din turismul intern. Va duce la albirea banilor negri din turism şi, implicit, la reducerea evaziunii fiscale. Sunt însă impozitate, ceea ce îi va determina pe angajatori să acorde următoarele creşteri salariale în vouchere’, a declarat Lucia Nora Morariu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
ANAT estimează că turismul intern va câştiga un plus de 250.000 de turişti, însă creşterea ar fi putut fi de patru-cinci ori mai mare dacă voucherele nu erau impozitate, însă statul nu s-a mulţumit numai cu încasările din TVA-ul aferent acestora.
Proiectul, aşa cum a fost votat, elimină intermediarii şi costurile suplimentare, întrucât voucherele se vor emite numai online, dar limitează la 10% comisionul agenţiilor de turism, o măsură pe care ANAT nu o susţine.
‘Limitarea comisionului ne deranjează, este un act neconcurenţial. Agenţiile nu vor vrea să vândă cu un comision limitat în lunile iulie şi august, care sunt scurtele perioade când pot vinde cu comision de peste 10%. De asemenea, ar fi ajutat mai mult dacă voucherele ar fi fost scutite în totalitate de impozit, aşa cum ANAT a susţinut. Neimpozitarea lor ar fi marcat o creştere de aproximativ 20% a numărului de turişti români. Mai exact, ar fi atras anual pe lângă cei şase milioane de români care îşi fac vacanţele în ţară încă 1,2 milioane’, a spus Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
ANAT estimează că în primul an de acordare a voucherelor valoarea lor va creşte de la 200.000-300.000 de euro pe an, în prezent, la 4,5 milioane de euro şi exponenţial, în următorii 3-4 ani.
Legea tichetelor de vacanţă a fost adoptată marţi cu 215 voturi ‘pentru’, 7 ‘împotrivă’ şi 100 de abţineri. Legea prevede că pentru salariaţi tichetele de vacanţă sunt scutite de la plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajatori la calculul impozitului pe profit în limita a şase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat pe an calendaristic.
Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism şi utilitate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.