ANAT: Voucherele de vacanţă permit agenţiilor accesul la o piaţă suplimentară de 400 milioane de euro

Economica.net
20 05. 2016
litoral_46689_94786200_08496200

‘Deocamdată, voucherele de vacanţă se emit numai sub formă de cupoane valorice, dar există bănci interesate să emită carduri dedicate, care ar putea fi folosite numai pentru plata pachetelor turistice în România, conform Legii de acordare a acestor beneficii salariale. Am discutat cu Asociaţia Română a Băncilor. În perioada următoare, vom avea o discuţie aplicată pe acest subiect. Sperăm ca de anul viitor românii să aibă la dispoziţie vouchere de vacanţă şi în format electronic’, a precizat Lucia Morariu.

Pentru angajat, aceste vouchere de vacanţă sunt un beneficiu salarial, o creştere salarială şi o modalitate concretă de refacere a capacităţii de muncă. Lucia Morariu apreciază că, prin contribuţiile şi taxele mai mici aplicate de stat angajatorilor pentru sumele acordate sub formă de vouchere de vacanţă se motivează angajatorii în a decide acordarea de astfel de beneficii unui număr cât mai mare de salariaţi.

‘În 2016, ponderea voucherelor de vacanţă în totalul vânzărilor agenţiilor nu va fi semnificativă, dar aceasta poate creşte anul viitor’, apreciază Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT.

Pentru angajator, voucherele de vacanţă sunt o metodă eficientă de reducere a taxelor şi impozitelor comparativ cu acordarea de prime de vacanţe în bani. Angajatorul nu are taxe sau impozite aplicabile la valoarea aferentă voucherelor de vacanţă acordate angajatului, iar angajatul suportă doar 16% impozit pe suma acordată sub formă de vouchere de vacanţă. Conform Luciei Morariu, economia pentru angajator este de 76% aplicat la suma netă acordată sub formă de vouchere de vacanţă, faţă de situaţia în care ar fi acordat prima de vacanţă în bani.

‘Cea mai vândută destinaţie de vacanţă vândută prin vouchere a fost litoralul românesc, desigur, pentru că are o capacitate de cazare care însumează 45% din totalul capacităţii de cazare în România. Pe locul doi sunt staţiunile clasice de tratament. Sunt mulţi români care călătoresc pentru prima dată, care petrec pentru prima dată o vacanţă pentru că au primit vouchere de la angajatori şi aleg serviciile de tratament. Mă refer aici la Felix, care este de departe cea mai căutată staţiune clasică de tratament din România. Urmează Herculane, Sovata, unde este o aventură să găseşti locuri şi la intern şi la extern, Govora creşte, la fel şi Amara. Se caută îndeosebi cele care au facilităţi SPA’, a precizat Lucia Morariu.

Angajatorul este stimulat să acorde salariaţilor vouchere de vacanţă prin faptul că sumele corespunzătoare acestora sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate (6.300 lei), pentru fiecare angajat, în decursul unui an fiscal.

Agenţiile de turism au început să ‘construiască’ circuite turistice în România tocmai pentru a veni în întâmpinarea cererii românilor care primesc vouchere de vacanţă, precum şi alte produse dedicate, precum city-break-uri în oraşe cum ar fi Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu pentru care există deja cerere, după cum spune Lucia Morariu.

Conferinţa a fost organizată cu prilejul Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Cu acest prilej vor avea loc şi alegeri la ANAT, pentru preşedinte şi Consiliul Director.