Anchetă a Consiliului Concurenţei la CEZ, referitoare la o serie de plângeri privind schimbarea furnizorului
‘Energia este o industrie reglementată, care acum e în prag de liberalizare. Avem o serie de plângeri privind posibilitatea de a schimba furnizorul de energie. Avem firme care, în principiu, pot să-i forţeze pe furnizorii de electricitate să intre în concurenţă. Dar, în acelaşi timp, reţeaua pe care o au ei depinde de reţeaua unuia. Aici, pot să apară o serie de distorsiuni, în sensul că cel care are reţeaua să spună: ‘Ia electricitate de la mine, nu lua de la un concurent al meu!’. Avem deja o investigaţie în desfăşurare pe acest subiect. Investigaţia vizează compania CEZ. Avem plângeri pe aceasta’, a menţionat Chiriţoiu.
Pe de altă parte, potrivit oficialului, noile măsuri fiscale anunţate de Guvern nu vor influenţa piaţa din punct de vedere concurenţial atât timp cât aplicarea acestora se va face unitar.
‘Treaba mea e să mă pronunţ din punct de vedere concurenţial. Din punct de vedere concurenţial, dacă această măsură (taxa pe carburanţi – n.r.) se aplică tuturor nu afectează o companie faţă de alta, deci nu distorsionează concurenţa. Cât timp statul nu vine şi spune că lui X nu îi iau, lui Y nu îi iau, ci că tuturor le iau să zicem 1% taxă pe ceva, sau cresc acciza cu 0,7 eurocenţi pe litru, astea sunt măsuri generale care îi afectează pe toţi. Cât sunt generale măsurile fiscale care se aplică tuturor companiilor dintr-o industrie, nu putem spune că favorizează pe una sau pe alta’, a explicat Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a organizat, joi, conferinţa ‘Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti’, în cadrul căreia a fost lansat spre dezbatere publică raportul ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale’ 2013, elaborat de autoritatea de concurenţă.