Ancheta disciplinară în cazul procurorilor care au făcut dosarul OUG 13, oprită. Hotărârea nu este definitivă
Astfel, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis o excepţie invocată de cei trei procurori în apărarea lor, consecinţa fiind nulitatea acţiunii disciplinare. Practic, nu s-a dispus o soluţie pe fond privind existenţa sau nu a unei abateri disciplinare, ci s-a constatat o neregularitatea procedurală în faza de cercetare prealabilă derulată de Inspecţia Judiciare care a dus la nulitatea acţiunii.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că este vorba de neregularităţi privind compunerea echipei de inspectori precum şi privind procedura disciplinară. Mai exact, au precizat sursele citate, un inspector ar fi fost exclus din echipa care a făcut verificările.
Decizia Secţiei pentru procurori poate fi contestată, existând două variante: fie Inspecţia Judiciară atacă hotărârea la instanţa supremă, fie inspectorii refac cercetarea. Dacă judecătorii resping contestaţia, Inspecţia Judiciară poate reface cercetarea şi sesizează din nou Secţia pentru procurori.
Inspecţia Judiciară a decis că cei trei magistraţi şi-ar fi exercitat funcţia cu gravă neglijenţă atunci când au făcut ancheta privind ordonanţa 13, raportul fiind transmis procurorilor din CSM.
Marius Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA, în trecut fiind consilierul Laurei Codruţa Kovesi. Acesta a trimis în judecată dosarul Gala Bute. Paul Dumitriu este adjunctul secţiei menţionate, fiind procurorul care a intrumentat dosarul „Transformatorul” în care a fost condamnat la închisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc în CSM, însă nu întrunit voturile necesare. Jean Uncheşelu este procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta, având în investigare şi alte cauze cunoscute.
Dosarul privind adoptarea OUG 13 a fost instrumentat de Jean Uncheşelu, înainte ca acesta să fie trimis la Parchetul General, unde cele mai multe acuzaţii s-au clasat. În ceea ce priveşte infracţiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisă la DNA.