Statele riverane la Marea Baltică sunt în alertă maximă în cazul unor potenţiale acte de sabotaj în urma unui şir de secţionări ale cablurilor de alimentare, a legăturilor de telecomunicaţii şi a conductelor de gaz din 2022, deşi echipamentele submarine sunt, de asemenea, supuse unor defecţiuni tehnice şi accidente, scrie Agerpres.
Interconectorul Estlink 2 de 658 de megawaţi este în continuare nefuncţional în urma întreruperii de curent care a început miercuri la prânz, ora locală, lăsând doar Estlink 1 de 358 megawaţi în funcţiune între cele două ţări, a declarat operatorul Fingrid.
„Poliţia, în cooperare cu poliţia de frontieră şi alte autorităţi, investighează lanţul de evenimente al incidentului”, a declarat poliţia finlandeză într-un comunicat.
Anchetatorii investighează rolul potenţial al unei nave străine, a mai spus poliţia, fără a menţiona despre ce navă este vorba.
Între timp, poliţia din Suedia conduce o anchetă privind secţionarea luna trecută a două cabluri de telecomunicaţii din Marea Baltică, într-un incident despre care ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat că ar fi putut fi cauzat de un sabotaj.
Separat, poliţia finlandeză continuă să investigheze daunele cauzate anul trecut conductei de gaz Balticconnector, ce leagă Finlanda şi Estonia, precum şi mai multor cabluri de telecomunicaţii şi a spus că acest lucru a fost cauzat probabil de o navă care şi-a târât ancora.
În 2022, conductele de gaz Nord Stream ce legau Rusia de Germania, pe fundul Mării Baltice, au fost aruncate în aer, într-un caz încă investigat de autorităţile germane.