Anchetă în Portul Constanța. Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpați

Tribunalul Bucureşti a respins marţi cererea Direcției Naționale Anticorupție de arestare preventivă a şapte dintre inculpaţii implicaţi în cazul de corupţie din Portul Constanţa, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 25 feb. 2025, 16:31
Anchetă în Portul Constanța. Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpați

Este vorba de un prim lot format din Petrică Buduru, Cătălin Creţu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea şi Daniel Liliac. Aceştia au fost puşi sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Petrică Buduru este un fost fotbalist şi a făcut parte din conducerea cluburilor Farul, Dinamo şi Astra, iar Cătălin Viorel Cristea este consilier al directorului general al CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa.

Urmează ca instanţa să se pronunţe cu privire la un al doilea lot format din 10 persoane, printre care se află Florin-Laurenţiu Chirilă (director Direcţia Tehnică în cadrul Administraţia Porturilor Maritime Constanţa), George-Gabriel Vişan (director comercial), Luciana-Izabel Mocanu (funcţionar), Ionuţ Voinescu (ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă), restul fiind oameni de afaceri.

Separat, Ion Dumitrache, şeful PSD Constanţa, va fi dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În total, DNA a reţinut 20 de persoane în acest dosar, iar patru funcţionari (Florea Isarev – şef serviciu Licenţe şi Autorizări, Mihaela-Elena Stăetu, Sergiu-Ionuţ Brătulescu, Ana-Maria Soare) au fost plasaţi sub control judiciar.

Infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor sunt de dare şi luare de mită.

Conform DNA, în perioada 2024 – 2025, mai mulţi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ar fi promis şi ar fi remis funcţionarilor din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa sume de bani cuprinse între 2.000 de euro şi 100.000 de euro, precum şi alte bunuri, pentru a le oferi susţinere şi pentru a fi ajutaţi să îşi dezvolte afacerile pe care le desfăşoară în zona Portului Constanţa. Totalul sumelor primite ca mită de funcţionari este de aproximativ 350.000 de euro.

Prin aceste demersuri, oamenii de afaceri ar fi urmărit: obţinerea de concesionări de bunuri imobile şi intabularea ulterioară a acestora pe numele unei firme; urgentarea îndeplinirii actelor necesare în vederea avizării şi aprobării la nivelul CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa a unui racord de cale ferată; prelungirea unui contract de colectare a deşeurilor; asigurarea accesului exclusiv al unor societăţi comerciale la anumite dane.

De asemenea, oamenii de afaceri doreau câştigarea unor licitaţii şi atribuirea preferenţială a unor contracte; aprobarea unor proiecte care vizează extinderea operaţiunilor desfăşurate de unele societăţi comerciale; închirierea sau concesionarea de terenuri în regim preferenţial; angajarea unor persoane în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa.

Sumele de bani ce ar fi fost promise de către oamenii de afaceri sunt estimate la aproximativ 6 milioane de euro.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...