Anchetă la Educaţie. Baba: În cazul unei neglijenţe în serviciu, se vor lua măsuri administrative

Economica.net
05 03. 2012

Start ratat, luni, pentru înscrierea la clasa pregătitoare şi clasa I. Sistemul informatic în care urmau să fie introduse datele copiilor a cedat, blocând aproape două ore procesul de înscriere. Părinţii au fost nevoiţi să aştepte pe holuri până când problema a fost remediată. Sindicaliştii din educaţie cer penalizarea celor care se fac responsabili de blocarea softului.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat, luni, că a dispus declanşarea unei anchete. „Ne cerem scuze pentru deranjul şi problemele pe care Ministerul Educaţiei le-a produs părinţilor. Situaţia a fost una obiectivă. Din punct de vedere tehnic în timpul nopţii au fost două căderi de tensiune, una la 2 şi alta la 4. Astea au dus la blocarea serverului, e problemă de harware şi a fost nevoie ca întreg programul să fie trecut pe alt server. Am încercat să găsim o soluţie cât mai repede„, a declarat Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

Ministrul a susţinut că vineri s-au făcut simulări, fiind 320 de accesări simultane, iar softul a funcţionat.

Baba a precizat că a dispus o anchetă la nivelul tuturor structurilor Ministerului Educaţiei şi la agenţia ROEDU NET (agenţia de administare a reţelei naţionale de informatică pentru educaţie şi cercetare-n.r.), care administrează partea de IT. El a amintit că au fost căderi de tensiune succesive, astfel că dacă se va stabili că din acest motiv au apărut problemele, nimeni nu va fi sancţionat, însă în cazul unei neglijenţe în serviciu, se vor lua măsuri administrative.

Ministrul a precizat că a aflat de problemele apărute luni, la ora 8.30. Potrivit acestuia, la ora 10.45 s-a reluat înscrierea în clasele pregătitoare, Ministerul Educaţiei având o procedură alternativă în cazul în care vor mai apărea disfuncţionalităţi, însă este convins că nu vor mai fi probleme.

Prima etapă a înscrierilor are loc în intervalul 5 – 16 marie, când vor fi depuse cererilor de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.

A doua etapă a înscrierii este în perioada 20 – 27 martie, când vor fi completate cererile de către părinții care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere.

A treia etapă va fi în intervalul 23 – 25 martie, când are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi 18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate.

„În Bucureşti au fost recenzaţi 21.900 de copii, dintre care 9.077 pentru clasa pregătitoare, restul pentru clasa I”, a declarat, duminică, inspectorul general şcolar al Capitalei, profesor Cristian Alexandrescu.

De asemenea 3.000 de copii au fost evaluaţi psihosomatic, a mai spus inspectorul general. Şcolile vor afişa zilnic situaţia înscrierilor şi locurile libere.