Potrivit FT, Ikea a creat două grupuri separate, în cadrul unei reţele de companii cu sediul în Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein, prin intermediul cărora grupul suedez a mutat bani şi profituri pentru a beneficia de facilităţi fiscale speciale. Înainte de a stabili dacă Ikea a reuşit să profite de pe urma acestei structuri de companii, UE va trebui să efectueze o investigaţie asupra acordurilor fiscale convenite cu autorităţile olandeze.
Începând din 2013, Comisia Europeana a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. În cele cinci investigaţii finalizate până acum, CE a ordonat unui număr de patru state membre să recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre care Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon.
Luna trecută, Margrethe Vestager a declarat că, deşi majoritatea acestor acorduri fiscale nu conferă ‘beneficii speciale’, un număr restrâns oferă ‘un regim fiscal preferenţial anumitor companii’. ‘Munca noastră nu s-a încheiat. Vom deschide investigaţii de fiecare dată când sunt indicii că au fost acordate ajutoare de stat’, a spus Vestager.
În exerciţiul financiar care s-a încheiat la finele lunii august, Ikea a plătit taxe de 825 de milioane de euro, la un profit înainte de taxe de 3,3 miliarde de euro. Grupul suedez are de asemenea mai multe companii subsidiare însă din cauză că Ikea nu este o companie cotată la bursă, informaţiile furnizate sunt destul de limitate.