Anchetă la Transgaz. Concurenţa investighează dacă a avut o responsabilitate în organizarea cartelurilor pentru participarea la licitaţii

Consiliul Concurenţei analizează, în prezent, dacă Transgaz a avut o responsabilitate în organizarea unor carteluri din care făceau parte firme care s-au înţeles la licitaţiile organizate de către companie, a anunţat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - mar, 18 feb. 2020, 13:08
Anchetă la Transgaz. Concurenţa investighează dacă a avut o responsabilitate în organizarea cartelurilor pentru participarea la licitaţii

„A fost un caz, acum doi ani, în care am sancţionat companii care au păgubit Electrica, care s-au înţeles şi au crescut preţul la echipamentele cumpărate de Electrica. Am descoperit că şi angajaţi Electrica au fost implicaţi în acest comportament şi atunci am sancţionat şi compania, ca facilitator al cartelului. Trebuie spus că, aparent, Electrica e păgubită, pentru că plăteşte un preţ mai mare, dar fiind un sector reglementat, costurile se transmit către clienţii lor. Avem o speţă cumva similară la Transgaz, în momentul de faţă, în care am constatat că mai multe companii s-au înţeles la licitaţii organizate de Transgaz. Aceste înţelegeri au implicat şi angajaţi din Transgaz. E important de precizat că vorbim despre fapte comise acum mai mulţi ani şi nu implică actualul management. E a doua oară când sancţionăm firme care au trucat licitaţia Transgaz. Acum, ce avem de analizat este dacă şi Transgaz a avut o responsabilitate în organizarea acestor carteluri”, a menţionat Chiriţoiu.

Luna trecută, Transgaz preciza, într-un comunicat transmis AGERPRES, că investigaţia Consiliului Concurenţei privind contractele încheiate de către companie se referă la proceduri de atribuire care au avut loc în perioada 2009-2011, iar, în prezent, toate licitaţiile sunt organizate online, pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice – SICAP.

SNTGN Transgaz SA este companie cu guvernanţă corporativă listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat modul în care s-au derulat un număr de 11 proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în anul 2011.

În 2012, Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Companiile Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (un milion de euro), respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane de euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizată în anul 2009.

Potrivit Consiliului Concurenţei, trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis Inspet să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.

Compania Moldocor a fost amendată cu 2.235.028 lei (500.000 de euro) şi T.M.U.C.B. cu 11.384.975 lei (2,5 milioane de euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Conducta de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi: T.M.U.C.B. a transmis Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...