Autoritatea de concurenţă are indicii că Auto Italia ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul companiei atât prin aplicarea de condiţii inegale pentru aceleaşi servicii oferite partenerilor comerciali, cât şi prin ruperea relaţiilor contractuale pe motiv că partenerul refuză să se supună unor condiţii comerciale nejustificate, scrie Agerpres.
„Aceste practici pot crea dezavantaje concurenţiale unor parteneri ai Auto Italia, afectând, astfel, concurenţa pe piaţa serviciilor de reparaţie şi întreţinere a autovehiculelor din România”, se menţionează în comunicat.
Auto Italia Impex SRL este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth şi Maserati.
În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la Auto Italia Impex SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, precizează sursa citată.
Anul trecut, autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei, prin coordonarea comportamentului pe piaţă de către Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparaţii autorizate din reţeaua Auto Italia şi Uniqa Asigurări.
Consiliul Concurenței investighează și piata serviciilor de reparare a autovehiculelor asigurate. Este analizată interacțiunea pieței de reparații cu piața pe care activează societățile de asigurare. Instituția suspectează posibile înțelegeri între companii active în sectorul serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor prin stabilirea prețurilor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare.
Totodată, surse din piața auto menționează și o altă solicitare a celor de la Consiliul Concurenței care vizează culegerea de informații despre colaborarea dintre importatorii auto și producătorii pe care îi reprezintă în România, precum și dintre companiile importatoare de mașini și dealerii din rețea.
Neconfirmată de Consiliul Concurenței, această solicitare de informații pare să vizeze intenția unor companii producătoare de a își modifica modul de lucru cu importatorii și dealerii din anumite țări.
Economica.net scria încă din mai 2022 că unii producători auto au luat decizia de își transforma dealerii în „agenți”, asta însemnând că un potențial client de mașină nouă va putea vedea vehiculul în showroom-ul unui „agent”, dar nu va putea face comanda decât direct producătorului. Nou pas către comercializarea online a mașinilor, acest demers a nemulțumit mulți dealeri în special pentru că elimină posibilitatea negocierilor la fața locului și poate duce la o diminuare a veniturilor.
Citește și: