În cadrul alianţei Renault-Nissan, platforme tehnice dezvoltate în comun sunt folosite încrucişat pe modele ale mărcilor grupului, astfel că şi automobilele produse de Dacia, la Mioveni, ar putea fi echipate motoarele diesel vizate de ancheta din Franţa.
Investigaţia vizează persoane din grupul Renault şi se referă la suspiciuni de fraudă, fapte în urma cărora maşinile ar fi putut deveni periculoase pentru siguranţa publică, potrivit Bloomberg.
În urmă cu două luni, agenţia de combatere a fraudei împotriva intereselor consumatorilor, DGCCRF, a transmis procuraturii de la Paris concluziile unei investigaţii privind emisiile motoarelor Renault, recomandând începerea unei anchete judiciare.
Scandalul manipulării rezultatelor testelor privind emisiile poluante ale motoarelor diesel a început în 2015 în Statele Unite şi a căpătat rapid anvergură mondială. În 2015, agenţia de protecţie a mediului din SUA a acuzat grupul german Volkswagen că foloseşte software specializat pentru a trişa la testele de emisii poluante ale motoarelor diesel.
Miercuri, Volkswagen a ajuns la o înţelegere în afara instanţei cu Departamentul de Justiţie din Statele Unite. Grupul va plăti amenzi civile şi penale în valoare totală de 4,3 miliarde de dolari pentru a stinge acuzaţiile în afara sălii de judecată. Acuzaţiile vizate de această înţelegere se referă la distrugerea de dovezi, compania admiţând că aproximativ 40 de angajaţi din SUA au încercat să şteargă urmele neregulilor depistate de autorităţi în 2015.
Costul total al scandalului „Dieselgate” pentru Volkswagen ar putea ajunge la aproximativ 20 de miliarde de dolari, potrivit provizioanelor constituite de companie în acest sens şi cifrelor publicate pe surse în presa internaţională.