Zece cazuri au intrat şi în atenţia procuraturii germane. Autorităţile germane obiectează de fapt că „evazioniştii” s-ar fi folosit ilegal tocmai de o lacună legislativă, care le-a permis să ceară restituiri repetate de impozit pe câştigurile de capital.
La descoperirea lacunei legislative, s-a început cercetarea retroactivă a cazurilor suspecte.
Printre băncile vizate se numără şi aşa numitele Landesbank-uri, bănci regionale care folosesc, mai ales pentru proiecte de uz public, banii depuşi de populaţie în case de economii tradiţionale. De aceea au statul în sapte ca garant, dar şisunt controlate politic.
Băncile sunt mari. Landesbank Baden-Wurttemberg (LBBW), de pildă, este cea mai mare bancă din sud-vestul Germaniei, a zecea ca mărime din ţară şi între primele o sută din lume. Au avut ambiţia de a-şi moderniza pachetele de tranzacţii după modelul anglo-american, dar s-au umplut de „păduchi subprime” în criza financiară declanşată oficial în 2008, potrivit Sueddeutsche Zeitung, citat de Hotnews.
Băncile anchetate se încadrează în deja cunoscuta schemă care a dus la falimet în timpul crizei. Cu bani împrumutaţi de pe piaţă, au început să cumpere produse financiare derivate sofisticate, includeau credite neperformante (subprime).
Detalii savuroase despre o evaziune fiscală ca la nemţi în Hotnews.ro.