Anchetatorii francezi au găsit dovezi ale unor posibile fraude privind emisiile la maşinile Renault, Fiat, Peugeot-Citroen şi Volkswagen
Ministerul de Finanţe a informat că Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a închis investigaţia în cazul Opel, deoarece nu a găsit ‘fapte care să constituie o infracţiune de fraudă’.
DGCCRF a trimis tribunalului documente care arată fraude la controlul emisiilor în cazul Volkswagen, Renault, Fiat Chrysler şi Peugeot Citroen. Acum este de competenţa sistemului de justiţie din Franţa să hotărască dacă va trimite producătorii auto în instanţă.
Ministerul de Finanţe a precizat că sunt în derulare investigaţii în rândul altor producători auto.
După izbucnirea scandalului manipulării emisiilor poluante ale vehiculelor Volkswagen, în toamna lui 2015, Guvernul francez a cerut DGCCRF să efectueze o anchetă cu privire la emisiile poluante în condiţii reale de drum pentru toate mărcile de autovehicule comercializate în Franţa.
Luna aceasta, Renault a dezminţit un articol apărut în presă potrivit căruia producătorul auto este bănuit că a instalat un dispozitiv fraudulos pentru a falsifica testele emisiilor poluante.
Cotidianul francez ‘Liberation’ susţine că a obţinut o copie a unui proces verbal elaborat de Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor în care se susţine că ‘Renault SAS i-a înşelat pe consumatori la controalele efectuate, în special în cazul controalelor legale de omologarea emisiilor poluante’.
Potrivit ‘Liberation’, acest document ar scoate în evidenţă existenţa unor decalaje importante între performanţele anumitor motoare Renault în momentul omologării în laborator şi în utilizarea lor în condiţii reale, în special modelele Renault Captur şi Clio IV care ar depăşi cu peste 300% normele legale de emisii de dioxid de carbon.
În replică, Renault a dat publicităţii un comunicat în care reiterează că respectă normele de omologare a vehiculelor.
‘Grupul Renault reaminteşte că niciunul dintre serviciile sale nu a încălcat regulile, europene sau naţionale, cu privire la omologarea vehiculelor. Vehiculele Renault nu sunt echipate cu software sau dispozitive de fraudă’, subliniază producătorul auto.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.