ANCOM a actualizat platforma aisemnal.ro cu date noi despre acoperirea cu semnal de voce a operatorilor

11 12. 2024
ANCOM

În acelaşi timp, platforma are două noi funcţionalităţi. Prima se referă la selectarea localităţilor măsurate, în care sunt prezentate informaţii cu privire la procentele de acoperire cu un anumit nivel de semnal, conform legendei, pentru tehnologiile 2G şi 4G, numărul locuitorilor localităţii şi data/perioada în care au fost realizate măsurările de către ANCOM.

Totodată, cei interesaţi pot vizualiza acum nivelul de semnal al tuturor operatorilor la nivel de punct măsurat.

„Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu semnal pentru servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada aprilie – noiembrie 2024, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare. În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.283 localităţi, care aveau o populaţie mai mare de 10 locuitori, fiind totodată parcurşi peste 240.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Astfel, din întreaga suprafaţă locuită a ţării care cuprinde un număr de 19.053.815 locuitori, conform recensământului populaţiei şi al locuinţelor (INS 2021), au fost măsurate zonele locuite de 19.049.815 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi populaţia totală a României”, se arată într-un comunicat ANCOM, transmis AGERPRES.

Conform rezultatului măsurărilor realizate în cadrul campaniei de verificare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă, operatorul de telecomunicaţii Digi România avea cea mai mare acoperire naţională a serviciilor, de 98,6%, urmat de Orange – cu 98,2%, Telekom Mobile (98,1%) şi Vodafone (98,1%).

Reprezentanţii ANCOM precizează că, în conformitate cu licenţele de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar Digi România până la data de 5 aprilie 2019.

Utilizatorii au la dispoziţie platforma aisemnal.ro pentru verificarea acoperirii cu semnal din România, iar în perioada următoare va fi disponibilă o versiune actualizată a aplicaţiei aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android şi iOS, ce poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii.

Platforma aisemnal.ro şi aplicaţia aisemnal.ro permit utilizatorilor să vizualizeze evoluţia gradului de acoperire cu semnal pentru servicii de voce în 2024, comparativ cu anii 2019, 2020, 2021 şi 2022, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată la nivel naţional.

Harta cuprinde zonele în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar şi harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucureşti, la nivelul anului 2021. Totodată, platforma aisemnal permite vizualizarea 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus.