ANCOM refuză să compenseze costurile suplimentare solicitate de Poştă pentru livrarea în zone greu accesibile

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ nu va suporta costurile suplimentare solicitate de Compania Naţională "Poşta Română" /CNPR/ pentru livrarea de scrisori şi colete în zone geografice greu accesibile, activitate încadrată în sfera serviciului universal, se arată într-un proiect de decizie supus dezbaterii publice pe site-ul arbitrului telecom.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 21:30
ANCOM refuză să compenseze costurile suplimentare solicitate de Poştă pentru livrarea în zone greu accesibile

Potrivit unui comunicat al ANCOM transmis luni AGERPRES, în urma evaluării solicitării transmise autorităţii de către CNPR s-a constatat că, în anul 2013, furnizorul de serviciu universal a înregistrat profit pe segmentul activităţilor din sfera serviciului universal, respectiv o marjă brută a profitului mult superioară nivelului rezonabil al profitului de 13,10% stabilit de Autoritate pentru anul trecut.

„Pentru compensarea costului net, CNPR a transmis ANCOM, la data de 1 iulie 2014, o cerere de compensare însoţită de situaţia privind costurile, veniturile şi capitalul angajat aferente furnizării serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2013, precum şi de Raportul de constatări faptice privind verificarea cererii de compensare a costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, întocmit de Deloitte Audit S.R.L (…) Autoritatea a calculat nivelul pragului de rentabilitate al CNPR şi a constatat că, în anul 2013, furnizorul de serviciu universal a înregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal şi respectiv o marjă brută a profitului mult superioară nivelului rezonabil al profitului, stabilit de ANCOM pentru anul 2013 la 13,10%. Autoritatea consideră astfel că valoarea costului net nu reprezintă o sarcină injustă în sarcina furnizorului de serviciu universal”, se arată în comunicatul ANCOM.

Autoritatea precizează că analiza cererii CNPR a fost efectuată cu sprijinul consultanţilor Ernst&Young S.R.L. şi Ernst&Young s.r.o., fiind verificate în detaliu şi validate datele şi ipotezele utilizate de către solicitant în procesul de întocmire a solicitării de compensare a costului net, precum şi metodologia şi calculul efectiv al costului net.

„Pentru a evalua în ce măsură costul net reprezintă o sarcină injustă pentru CNPR, Autoritatea a analizat situaţia financiară şi concurenţială a CNPR în contextul pieţei serviciilor poştale din România, precum şi condiţiile de piaţă ale furnizorilor alternativi de servicii poştale. Analiza a arătat că, în ciuda liberalizării complete a pieţei serviciilor poştale care a eliminat de la începutul anului 2013 monopolul CNPR pe segmentul serviciilor rezervate, furnizorul de serviciu universal şi-a menţinut constantă cota de piaţă”, menţionează ANCOM.

Costul net al obligaţiilor de serviciu universal reprezintă diferenţa dintre costurile suportate de CNPR ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal (scenariul de bază) şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea exclusiv pe baze comerciale, fără a avea obligaţiile de serviciu universal (scenariul alternativ).

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Furnizorul de serviciu universal desemnat are obligaţia de a oferi servicii la tarife accesibile pe întreg teritoriul pentru care a fost desemnat, inclusiv în zonele situate în condiţii geografice excepţionale sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde volumul de corespondenţă este mic şi din acest motiv activitatea poate fi neprofitabilă.

Proiectul de decizie privind cererea de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal în anul 2013 este postat pe pagina de Internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula observaţii şi propuneri până la data de 24 noiembrie 2014.

Compania Naţională „Poşta Română” S.A. /CNPR/ a fost desemnată din oficiu furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018, în vederea furnizării tuturor serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal.

În calitate de furnizor de serviciu universal, Poşta Română va avea şi obligaţia de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puţin o colectare de la fiecare punct de acces şi cel puţin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minimum cinci zile pe săptămână, mai puţin în localităţile situate în cazuri şi condiţii geografice excepţionale, unde frecvenţa de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.

La sfârşitul lunii octombrie a acestui an, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit de 14 milioane de euro (65 de milioane de lei), în condiţiile în care anul trecut compania a înregistrat o pierdere de 8 milioane de euro.

Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de 5.680 de oficii poştale. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Pe fondul unui vânt foarte bun azi, turbinele eoliene sunt prima sursă de energie electrică a țării, astfel că Sistemul Energetic Național trece mai ușor peste lipsa unei unități nucleare,......
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva ...
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
La prima sa participare într-o competiție importantă de Rally-Raid, echipa Dacia Sandriders a reușit o victorie importantă ...
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Magistrala 5 de metrou din București va avea până la finele anului în curs cea mai redusă frecvență de la inaugurarea ...